Selectie Karel de Grote-prijs 2014 gestart

4 november 2013

Op vrijdag 25 oktober startte de campagne voor de selectie van de Europese Karel de Grote-prijs. Dit is een prijs voor jongeren tussen de 16 en 30 jaar die projecten opzetten die het Europees bewustzijn bij jonge mensen aanmoedigen. De winnende projecten krijgen niet alleen erkenning en aandacht maar ook geld om verder te kunnen gaan.

De Europese Karel de Grote-prijs wordt elk jaar gezamenlijk uitgereikt door het Europees Parlement en de Stichting Internationale Karel de Grote-prijs Aken. De prijs voor jongeren heeft als doel om de ontwikkeling van Europees bewustzijn bij jonge mensen aan te moedigen en hun deelname aan Europese integratieprojecten te bevorderen. De prijs wordt toegekend voor door jonge mensen opgezette projecten die onderling begrip bevorderen, de ontwikkeling van een gedeeld besef van Europese identiteit stimuleren en praktische voorbeelden bieden van Europeanen die als één gemeenschap samenleven.

Prijs

Drie winnende projecten ontvangen een prijs ter waarde van respectievelijk €5.000, €3.000 en €2.000. Ze ontvangen ook een uitnodiging om in de herfst het Europees Parlement te bezoeken. De 28 nationale winnaars worden uitgenodigd om naar het Duitse Aken te komen. De deadline voor het indienen van projecten van deze editie is 20 januari 2014.

Winnaars 2013

In de vorige editie ging de eerste plaats naar ‘Europe on track’, een Spaans mediaproject, de tweede plaats ging naar ‘Discover Europe’ een Poolse fotowedstrijd en de derde plaats ging naar ‘The story of my Life, een uitwisselingsproject voor jeugd uit Estland.

Door:

Marloes van Nistelrooij, Huis van de Nederlandse Provincies, Brussel

Bron:

Europees Parlement, ‘Karel de Grote-prijs voor jongeren 2014 van start’, 25-10-2013

Meer informatie:

Karel de Grote-prijs
Europees Parlement, ‘Karel de Grote -prijs voor jongeren 2013: winnaars verwelkomd in EP’, 18-10-2013
Karel de Grote-prijs op Twitter