Timmermans en Koenders verdedigen Europese prioriteiten in de Tweede Kamer

2 maart 2015

Donderdag sprak de Tweede Kamer uitgebreid over het Europese beleid, eerst met minister van Buitenlandse zaken Bert Koenders (PvdA) en aansluitend met de eerste vice-voorzitter van de Europese Commissie  Frans Timmermans (PvdA).

Zij kregen een spervuur van vragen over zich heen, verdeeld over zeer verschillende onderwerpen. In hun reactie waren Koenders en Timmermans consequent: Europa beperkt zich tot de prioriteiten en onnodige of ‘slechte’ wetgeving wordt geschrapt.

Veel onderwerpen

De Haagse politiek bracht een grote hoeveelheid onderwerpen ter sprake.  Zo wilde de VVD weten waarom zogenaamde Eco-combivrachtwagens niet door heel Europa kunnen rijden en vroeg GroenLinks (GL) zich af waarom grensoverschrijdende belastingontwijking niet wordt aangepakt. De SP en GL verdenken de Europese Commissie ervan op ideologische gronden te snijden in Europa-brede bescherming van burgers; door te snijden in sociale wetgeving en door milieuregels te versoepelen.

Bevoegdheden

Jesse Klaver van GL meent dat in Brussel een partijtje ´ver-pissen´ wordt uitgevochten. Geen gevecht over bevoegdheden. Het CDA sloot daar niet inhoudelijk op aan, maar Pieter Omtzigt van die partij erkent dat het voor de Kamer verrekte lastig is om te bepalen wanneer er iets van belang speelt.  Zijn partij pleit voor meer aandacht voor migratieproblemen rond de Middellandse Zee. Esther Ouwehand (PvdD) borduurde daar op voort door te stellen dat vrede en veiligheid niet gediend zijn met ziekmakende – lees genetisch gemodificeerde – kweek van soja.  Welke ruimte hebben de lidstaten nog om eigen milieubeleid te voeren? Vroeg de dierenpartij zich af.

Versimpelen en schrappen

Koenders en Timmermans deden hun best om het nieuwe Europese beleid te verdedigen:  “Het gaat om het versimpelen en schrappen van regels. Het kabinet waardeert dat.  En laten we niet vergeten dat de Commissie het recht van initiatief heeft om richtlijnen ook in te trekken.” Minister Koenders is het niet met Klaver eens dat er met een politieke agenda wordt gewerkt. “We leven in een bureaucratie, waarin iedereen stokpaardjes berijdt, we weten allemaal hoe het werkt. Ik vind het winst dat richtlijnen, zoals die voor de luchtkwaliteit en de afvalrichtlijn, zijn geschrapt of uitgesteld”, aldus Koenders. En de minister voegt er en passant aan toe geen voorstander te zijn van nationale investeringswensenlijstjes.

Prioriteiten

De Europese Commissie heeft voor de komende jaren tien prioriteiten geformuleerd die verwerkt zijn in 23 initiatieven in het werkprogramma van de Commissie. In totaal zijn 73 Europese voorstellen ingetrokken of opgeschort, sommige voor de duur van een half jaar. Timmermans vat de speerpunten van het nieuwe Europese beleid samen: energie; economie, werkgelegenheid en migratie.  “Betere regelgeving – ik houd niet van die naam want wie kan daar nu tegen zijn – betere regelgeving is geen ideologische keuze. Ik heb veel last van argwaan in die richting. Maar ik vraag u: Moeten we nu echt Europees vastleggen hoeveel water er door een douchekop mag stromen?”

Door:

IPO

Meer informatie:

Originele versie ‘Timmermans en Koenders verdedigen Europese prioriteiten in de Tweede Kamer’, ipo.nl