Uitnodiging: 30 november Europabewustzijn bijeenkomst

Op 30 november 2017 organiseren de provincie Groningen en kenniscentrum Europa decentraal een bijeenkomst met als thema Europa. Onderwerpen als de toekomst van Europa, staatssteun, privacy, duurzaamheid en fondsen komen aan bod. Schrijft u zich ook in? Dit kan door een mail te sturen naar bijeenkomsten@europadecentraal.nl.

Bijeenkomst Europabewustzijn

Veel wet- en regelgeving relevant voor provincies, gemeenten en waterschappen komt uit de Europese Unie. En wat is de toekomst van Europa? Wist u dat wanneer u een subsidie verleent aan een onderneming, u rekening moet houden met de Europese staatssteunregelgeving? En klinkt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) bekend? Om u te informeren over onder andere bovenstaande onderwerpen nodigen de provincie Groningen en kenniscentrum Europa decentraal u graag uit voor de Europabewustzijn bijeenkomst op 30 november.

Algemene informatie Europabewustzijn bijeenkomst

  • Het congres vindt plaats op 30 november 2017 van 12:00 tot 16:30 uur bij de Provincie Groningen (Martinikerkhof 12, Groningen).
  • Het congres is bedoeld voor medewerkers van provincies, gemeenten en waterschappen uit de drie noordelijke provincies.
  • U kunt zich aanmelden tot en met 29 november door een mail met uw voorkeuren voor workshops te sturen naar bijeenkomsten@europadecentraal.nl.
  • Deelname is kosteloos (zonder afmelding 24 uur van te voren zijn wij echter genoodzaakt € 25,00 in rekening te brengen).

Programma

12:00-13:00 uur Inloop met lunch
13:00-13:45 uur Plenair gedeelte
13:45-14:00 uur Moment om van zaal te wisselen
14:00-15:00 uur Workshopronde 1
15:00-15:30 uur Pauze met koffie en thee
15:30-16:30 uur Workshopronde 2

Na de laatste workshopronde is er nog gelegenheid om wat te drinken.

Plenair gedeelte

Tijdens het plenaire gedeelte zal Nienke Homan aandacht besteden aan de Brexit en haar rol in de Brexit taskforce van de North Sea Commission. Daarnaast zal een panel met diverse lobbyisten spreken over de toekomst van Europa, belangrijke beleidsterreinen en zullen zij waar mogelijk uw vragen over de Brusselse politiek beantwoorden.

Workshops

1. Staatssteun

Tijdens deze workshops worden de belangrijkste aspecten van de Europese staatssteunregels met u doorgenomen. Hoe weet u wanneer er sprake is van staatssteun? En als er sprake is van staatssteun, hoe lost u dat op? Wat moet u dan precies regelen? Greetje Veninga en Paul Zondag zullen u hier over onderwijzen.

2. Privacy

Per 25 mei 2018 moet de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) toegepast worden. Wat voor veranderingen brengt dit met zich mee? Hoe zorgt u ervoor dat u uw organisatie privacyproof inricht? Na deze workshop weet u meer over gegevensbescherming en de nieuwe verplichtingen in de AVG. Femke Salverda en Peter Millenaar zullen u hier meer over vertellen

3. Duurzaamheid en mededinging

Tijdens deze workshop leert u meer over de Europese mededingingsregels in relatie tot duurzaamheid.

4. Fondsen

De huidige programmaperiode van de Europese fondsen loopt nog tot 2020. Volgend jaar zal voor een aantal fondsen de laatste mogelijkheid zijn om nog een aanvraag in te dienen. Welke Europese fondsen zijn relevant voor u en waar liggen nog kansen

5. Inloopspreekuur

Heeft u een andere Europeesrechtelijke of beleidsachtige vraag die niet in een van bovenstaande workshops beantwoord wordt? Of wilt u graag met een van de lobbyisten in gesprek? Schrijf u dan in voor deze workshop! Zet u uw vraag daar ook bij?

Daarnaast zal er deze middag de mogelijkheid zijn om te brainstormen over de eventuele gevolgen van Brexit voor uw gemeente of regio.