Utrecht wint Europese prijs met grootste fietsenstalling ter wereld

20 februari 2014Vervoer

Tijdens het jaarlijkse Intermodes congres over reizigersvervoer begin februari in Brussel ontvingen de gemeente Utrecht en de NS een Europese prijs voor de nog te bouwen fietsenstalling onder Stationsplein Oost. Ze kregen de Europese ‘Intermodes’ prijs, dit is de Europese Sustainable Mobility Award die wordt uitgereikt aan gemeenten en steden die actief werken aan een duurzaam mobiliteitsplan. Intermodes is een jaarlijks Europees congres gewijd aan de ‘intermodaliteit’ op het gebied van transport.

Verkeerswethouder Frits Lintmeijer nam de prijs namens de gemeente Utrecht in ontvangst. De jury was enthousiast over ingenieuze en comfortabele wijze waarop het toch al grote fietsgebruik in Utrecht straks gecombineerd wordt met verschillende vormen van openbaar vervoer.De nieuwe fietsentalling, die uit drie verdiepingen bestaat, zal plaats bieden voor 12.500 fietsen en wordt daarmee de grootste fietsenstalling in de wereld. Het eerste deel van de stalling moet in 2016 klaar zijn, het tweede deel in 2018.

Nieuw Stationsplein

Royal HaskoningDHV ontwierp in samenwerking met Ector Hoogstad Architecten het nieuwe Stationsplein Oost in Utrecht. Het stationsplein verbindt de oude binnenstad, winkelcentrum Hoog Caterijne en het NS-station met elkaar. Onder het plein bevindt zich de nieuwe fietsenstalling.

Door:

Marloes van Nistelrooij, Huis van de Nederlandse Provincies, Brussel

Bron:

De stad Utrecht, ‘Utrecht wint Europese prijs met grootste fietsenstalling van de wereld’, 10-2-2014

Meer informatie:

Fietsenstalling stationsplein oost wordt grootste ter wereld
Ruim 22 duizend fietsparkeerplaatsen rondom Utrecht CS
Intermodes