Verdrag van Maastricht ontvangt Europees Erfgoedlabel

11 december 2017

Het Verdrag van Maastricht is geselecteerd voor de titel Europees Erfgoedlabel. De toekenning wordt begin volgend jaar officieel bekrachtigd door de Europese Commissie. Gouverneur Theo Bovens is verheugd over de erkenning, “het is een bijzondere eer en een fantastische afronding van alle activiteiten rondom het 25-jarig bestaan van het Verdrag.”

Symbool Europese eenwording

Minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven, stelt dat het mooi is dat het Verdrag van Maastricht erkend wordt als Europees erfgoed. “Het is een plek die symbool staat voor het belang van de Europese eenwording. Het is belangrijk dat de huidige en toekomstige generaties leren over de geschiedenis en de toekomst van Europa. Door het project ‘Europe Calling’ betrekt de provincie Limburg op prachtige wijze jongeren uit heel Europa hierbij. Zo wordt het Verdrag van Maastricht, 25 jaar later, nog altijd levend gehouden.”

Europe Calling

Afgelopen jaar organiseerden de Provincie Limburg en Gemeente Maastricht, samen met diverse partners, een reeks activiteiten rondom het 25-jarig bestaan van het Verdrag van Maastricht. Dit alles onder de noemer ‘Europe Calling’. Gouverneur Theo Bovens: “De toekenning van het Europees Erfgoed Label 2018 aan het Verdrag van Maastricht is een zeer bijzondere eer. Dank gaat uit naar de Nederlandse Regering die onze aanvraag heeft ondersteund en die het Verdrag van Maastricht als Nederlandse inzending heeft voorgedragen aan de selectiecommissie van de Europese Commissie. Het Verdrag van Maastricht is onlosmakelijk verbonden aan de geschiedenis én de toekomst van Europa. De toekenning van het Europees Erfgoed Label is voor ons een extra motivatie om samen met de gemeente Maastricht, de Universiteit Maastricht en andere partners het belang van het Verdrag van Maastricht voor Europa verder uit te dragen.”

Het Verdrag

Het Verdrag van Maastricht werd in februari 1992 ondertekend in het Maastrichtse Gouvernement. Met de ondertekening van het Verdrag werd de Europese munt geïntroduceerd en kreeg het Europees Parlement wetgevende macht. Tevens werd het Europees burgerschap ingevoerd. Iedereen die de nationaliteit van één van de EU-lidstaten heeft, is automatisch EU-burger. Dit brengt een aantal belangrijke rechten inzake o.a. vrij reizen en verblijven, en kiesrecht met zich mee.

Sleutelrol

Het Europees Erfgoedlabel is een initiatief van de Europese Unie en wijst locaties aan die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en de totstandkoming van de Europese Unie. Locaties die het label krijgen staan symbool voor de Europese idealen, waarden, geschiedenis en integratie. De gekozen locaties moeten zich vooral inspannen voor educatieve activiteiten gericht op jongeren.

Officiële toekenning

Naast het Verdrag van Maastricht krijgen volgend jaar acht andere erfgoedlocaties ook het Europees erfgoedlabel. Deze negen zijn verkozen uit een lijst van 25 voorgestelde erfgoedlocaties. De Europese Commissie bekrachtigt in februari 2018 de keuze voor deze locaties formeel. In maart 2018 vindt in Bulgarije een ceremonie plaats voor de officiële toekenning van het label. In totaal hebben nu 38 locaties het Europees Erfgoedlabel. Eerder hebben in Nederland het Vredespaleis en Kamp Westerbork het Europees Erfgoedlabel gekregen. 2018 werd eerder reeds uitgeroepen tot het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

Door:

Ilse Buijs, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

Maastricht Europees erfgoed, nieuwsbericht Europa-NU
Verdrag van Maastricht geselecteerd voor Europees Erfgoedlabel, persbericht Provincie Limburg