Verslag: De gevolgen van Brexit voor gemeenten

25 juli 2017Brexit, Europees recht en beleid decentraal

Wat zijn de gevolgen van Brexit voor de Nederlandse gemeenten? Op donderdag 6 juli gaf de VNG een lunchbijeenkomst over dit onderwerp, die bedoeld was voor gemeenten en VNG-medewerkers. Tijdens de lezing werden zij bijgepraat over het Brexit-proces, de onderhandelingen en de mogelijke impact van Brexit.

Slimme Brexit

Ben Visser, burgemeester van de gemeente Scherpenzeel, opende de bijeenkomst met een column die hij voordroeg. In deze column pleitte hij voor een ‘slimme Brexit’.

Brexit Taskforce

Vervolgens kwam Jochem Wiers, hoofd van de Brexit Taskforce van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa), aan het woord. Hij legde kort uit hoe het onderhandelingsproces tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie is ingericht en gaf een voorbeeld van een aantal uitdagingen omtrent Brexit. Daarnaast zette de heer Wiers de mogelijke uitkomsten van de Brexit-onderhandelingen uiteen, variërend van een harde tot een zachte Brexit:

Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Economische impact Nederlandse provincies

Thijs Geijer, van het Economisch Bureau ING Nederland, ging in op de regionale impact van Brexit in Nederland. Uit een studie van de ING blijkt dat de provincies Utrecht en Noord-Holland het meest gevoelig zijn voor Brexit. Het VK heeft dan ook een relatief groot belang in de goederenexport van deze provincies. De Brexit biedt echter ook economische kansen voor de regio’s.

Onzekerheid

Na afloop van de presentaties was er de ruimte om vragen te stellen onder begeleiding van oud-wethouder Henk Kool (gemeente Den Haag). Er werden onder andere vragen gesteld over onderlinge betrekkingen van Nederlandse gemeenten met Britse partijen. De heer Wiers benadrukte hierbij het belang van een gezamenlijk front aan Europese kant. Ook kwam duidelijk naar voren dat er veel onzekerheid is bij gemeenten over de toekomst met betrekking tot Brexit, bijvoorbeeld voor de visserijsector.

Door:

Jos Pees en David Schutrups, Europa decentraal

Meer informatie:

Brexit, Europa decentraal
Utrecht en Noord-Holland meest gevoelig voor Brexit, nieuwsbericht Europese Ster
Rapport Regionale impact Brexit verschilt, ING

X