Zeeland denkt na over toekomst landbouwbeleid

15 juli 2013Staatssteun

Op 12 juli vond voor de tweede keer een landbouwtop in Zeeland plaats. Genodigden waren onder anderen Europarlementariër Esther de Lange, Kamerlid Jaco Geurts en de Burgemeester van Bronckhorst Henk Aalderink. Ook LTO, ZAJK en de Universiteit van Wageningen waren vertegenwoordigd. Eurocommissaris voor Landbouw, Dacian Ciolos had speciaal voor de bijeenkomst een videoboodschap gemaakt.

Directe Betalingen

Europarlementariër Esther de Lange schetste de uitkomsten van de moeizame onderhandelingen over het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). Landen zullen hierdoor worden verplicht om een deel van hun directe betalingen aan jonge boeren te besteden. Daarnaast is de vergroening flexibeler ingericht dan de Europese Commissie had voorgesteld. Binnen de Ecologische Focus Gebieden is er nu ruimte voor maatwerk. De centrale vraag was of vlas geteeld zou kunnen worden binnen de ecologische focus gebieden. Tweede Kamerlid Jacco Geurts zei dat hij zich zorgen maakte over bepaalde sectoren zoals die van zetmeel aardappelen. Hij wil zich inzetten voor een zachte transitie voor die sector.

Plattelandsontwikkelingen

Burgemeester Aalderink van Bronckhorst schetste zijn visie over plattelandsontwikkeling. Hij pleitte voor een breed draagvlak bij de burger en wil hen betrekken bij het opstellen van plannen op het platteland. Een discussie ontstond bij de vraag of er geld overgeheveld moet worden van de eerste pijler naar de tweede pijler. Esther de Lange gaf aan dat zij hiervan geen voorstander is.

Eurocommissaris Ciolos

Eurocommissaris voor Landbouw Dacian Ciolos had voor de bijeenkomst een videoboodschap ingesproken. Hij schetste hierin de uitkomsten van de onderhandelingen en de consequenties daarvan voor Zeeland en Nederland. Hij riep op om “niet te enthousiast” gebruik te maken van de overhevelingsmogelijkheid en is blij met de mogelijkheid om ook in Nederland jonge boeren te steunen.

Door:

Milos Labovic, Huis van de Nederlandse Provincies, Brussel

Meer informatie:

Filmpje van Eurocommissaris Ciolos over uitkomsten onderhandelingen voor NL
Europarlementariër Esther de Lange
Kamerlid Jaco Geurts
Burgemeester van Bronckhorst Henk Aalderink
LTO
Universiteit van Wageningen