Europees programma voor grensoverschrijdende samenwerking Interreg opent online portaal

12 maart 2018

De Europese Commissie heeft een online portaal geopend om het Europese programma Interreg toegankelijker te maken voor een breder publiek. Interreg bevordert grensoverschrijdende samenwerking in de Europese Unie door middel van projectfinanciering.

Interreg 

In 1990 werd Interreg opgericht om samenwerking tussen regio’s binnen Europa te verbeteren. Het is een van de oudste en grootste subsidiefondsen dat samenwerking in projecten tussen nationale, regionale en lokale partijen uit verschillende lidstaten financiert. Het doel van Interreg is om gezamenlijke uitdagingen aan te pakken en gedeelde oplossingen te vinden op gebieden zoals milieu, onderwijs, gezondheid, onderzoek, transport en duurzame energie. Interreg V (periode 2014-2020) is de vijfde periode van het Interreg programma van Directoraat-Generaal Regionaal Beleid en Stadsontwikkeling (DG REGIO).

Interreg is onderdeel van het EU-cohesiebeleid 2014-2020 dat Europese territoriale samenwerking versterkt. Het programma wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en heeft een budget van 10 miljard euro dat wordt geïnvesteerd in 79 verschillende samenwerkingsprogramma’s. Er zijn drie types samenwerkingsprogramma’s binnen Interreg: (1) INTERREG A: grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma’s, (2) INTERREG B: transnationale samenwerkingsprogramma’s en (3) INTERREG C: interregionale samenwerkingsprogramma’s.

Online portaal Interreg.eu

Om Interreg toegankelijker, begrijpelijker en eenvoudiger te maken voor het brede publiek heeft DG REGIO besloten het ‘interreg.eu’ portaal te openen. Het Interreg portaal bevat een interactieve Europese kaart van alle Interreg-programma’s met onder meer programmapagina’s, nieuwsberichten en succesverhalen van projecten.

Nederland

Nederland is onderdeel van verschillende samenwerkingsprogramma’s binnen Interreg. Enkele voorbeelden hiervan zijn Interreg North Sea Region, Interreg Euregio Maas-Rijn en Interreg Vlaanderen-Nederland.

Door:

Solange Kamm, Huis van de Nederlandse Provincies

Bronnen:

Interreg.eu
Interreg Europe

Meer informatie:

Interreg 2014-2020, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Interreg: European Territorial Co-operation, DG REGIO