×

EUrrest

...
EU Rechtspraak - 7 april 2025

Wie mag buiten de GPA vallende, in derde landen gevestigde ondernemers toelaten tot Europese aanbestedingsprocedures?

In deze zaak staat de vraag centraal wie onder Europees recht gaat over het al dan niet toelaten van buiten de GPA vallende, in derde landen gevestigde ondernemers tot aanbestedingsprocedures. Met de uitspraak verstevigt het Hof van Justitie de positie van aanbestedende diensten om dit zelfstandig te bepalen op grond van Richtlijnen 2014/24 en/of 2014/25.

...
EU Rechtspraak - 20 maart 2025

Pressetext Nachrichtenagentur tegen Republik Österreich

HvJ-EG, 19 juni 2008. Zaak C-454/06. In deze zaak wordt uiteengezet onder welke voorwaarden wijzigingen van een overeenkomst kunnen worden gekwalificeerd als wezenlijke wijziging en daarmee een nieuwe plaatsing voor een […]

...
EU Rechtspraak - 31 januari 2025

Is ‘excuses aanbieden’ een vorm van vergoeding van niet-vaststelbare immateriële schade in de AVG? 

Het Hof geeft uitleg over de invulling van immateriële schade in de AVG. Het aanbieden van excuses is een passende vorm van schadevergoeding bij immateriële schade, mits de daadwerkelijke schade door deze vorm van schadevergoeding volledig wordt vergoed. Verder overweegt het Hof dat beweegredenen van verwerkingsverantwoordelijken niet worden meegewogen bij de schadevergoedingsbepaling van de AVG.

...
EU Rechtspraak - 29 januari 2025

Moeten decentrale overheden die na privatisering van publieke taken publieke belangen met overheidsingrijpen willen waarborgen rekening blijven houden met de mededingingsregels?

Decentrale overheden die na privatisering van publieke taken met overheidsingrijpen publieke belangen willen waarborgen, moeten rekening blijven houden met de mededingingsregels. Dit kan geconcludeerd worden uit zaak C-518/11 UPC Nederland BV tegen de gemeente Hilversum. Advocaat-Generaal (AG) Villalón heeft hierover eind april 2013 het Hof van Justitie EU geadviseerd.

...
EU Rechtspraak - 29 januari 2025

Wanneer moet een subsidieovereenkomst aanbesteed worden?

Op 18 oktober 2018 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaald dat subsidieovereenkomsten kunnen vallen onder het begrip ‘overeenkomst onder bezwarende titel’ indien er sprake is van een afdwingbare prestatie. Er is in dat geval sprake van een aanbestedingsplichtige overheidsopdracht. Het Hof heeft deze uitspraak gedaan naar aanleiding van prejudiciële vragen uit Italië over een subsidieovereenkomst ten behoeve van de levering van medicijnen.

...
EU Rechtspraak - 29 januari 2025

Valt de nationale winkelsluitingswet in het toepassingsgebied van Europees recht?

Een nationale winkelsluitingswet valt buiten het toepassingsgebied van Europees recht. Met andere woorden: daar mag Europa zich niet mee bemoeien. Dit volgt uit een recent oordeel van het Hof over de Belgische openingsurenwet. In Nederland heeft de Raad van State zich verschillende keren uitgesproken over de Nederlandse winkeltijdenwet en de vraag of die in strijd was met Europees recht.

...
EU Rechtspraak - 29 januari 2025

Terugvordering EU-subsidies mogelijk op Europese rechtsgrondslag

Hebt u als overheid een Europese subsidie toegekend die achteraf onterecht blijkt? Vaak is het dan op basis van nationaal recht niet mogelijk deze terug te vorderen. Het Financieel reglement van de EU kan dan soms wel uitkomst bieden, zo blijkt uit een recente uitspraak van het Hof van Justitie in de zaak SOMVAO.