×

EUrrest

...
EU Rechtspraak - 7 november 2024

Gaan de staatssteunregels boven nationaal recht?

Een onherroepelijke uitspraak van een rechter mag opzij gezet worden wanneer de Europese staatssteunregels van toepassing zijn. Wanneer deze uitspraak de toepassing van het ‘stand-still’ principe in artikel 108 VWEU belet, moeten maatregelen getroffen kunnen worden om de uitvoering van het Europese staatssteunrecht wel degelijk mogelijk te maken.

...
EU Rechtspraak - 7 november 2024

Kan een religieuze instelling een economische activiteit verrichten?

Decentrale overheden moeten op tal van terreinen rekening houden met het Europees staatssteunverbod. Op terreinen die aanvankelijk een niet-economisch karakter lijken te hebben, kan er toch sprake zijn van een economische activiteit. In de uitspraak C‑74/16 oordeelde het Hof van Justitie dat religieuze instellingen ook economische activiteiten kunnen ontplooien.

...
EU Rechtspraak - 29 oktober 2024

Onder welke voorwaarden is subsidie voor hernieuwbare energie mogelijk?

Op 20 november 2012 heeft de Europese Commissie Nederlandse steun aan een nieuw te bouwen windpark op zee goedgekeurd. Zowel door de Rijksoverheid als door decentrale overheden worden veel initiatieven op het gebied van hernieuwbare energie genomen. Het besluit van de Commissie laat zien onder welke voorwaarden subsidie voor hernieuwbare energie mogelijk is.

...
EU Rechtspraak - 29 oktober 2024

Wanneer is er sprake van inbesteden?

Een onderdeel van een overheidsdienst mag zonder aanbesteding geen opdracht gunnen aan een ander onderdeel van deze dienst waarover het geen toezicht oefent. Dit volgt uit een recente Duitse zaak bij het Hof over de gunning van een zogenoemde in house opdracht.

...
EU Rechtspraak - 28 oktober 2024

Zijn EU-lidstaten verplicht om basisvoorzieningen aan illegale derdelanders te verstrekken?

Het Hof geeft antwoord op de prejudiciële vragen betreffende een illegale derdelander die langdurig in een lidstaat verblijft zonder toegang tot basisvoorzieningen. De vragen betreffen de humanitaire status en de rechten die aan een illegale derdelander die nog niet van het grondgebied is verwijderd kunnen worden toegekend. Het Hof oordeelt dat ook een illegale derdelander die zich in de uitzettingsprocedure bevindt een recht op basisvoorzieningen heeft.

...
EU Rechtspraak - 22 augustus 2024

Moet een onderneming die ten onrechte is uitgesloten van een aanbestedingsprocedure een schadeclaim kunnen indienen voor ‘verlies van een kans’?

In zaak C-547/22 oordeelt het Hof van Justitie van de EU (hierna: het Hof) dat een onderneming die ten onrechte is uitgesloten van een aanbestedingsprocedure een schadevergoeding mag eisen. Hierbij moet het mogelijk zijn om de misgelopen winst mee te rekenen, zelfs als het niet zeker is dat de onderneming de opdracht zou hebben gewonnen.

...
EU Rechtspraak - 1 augustus 2024

Wanneer is een eis in een aanbestedingsprocedure in strijd met de vrij verkeersregels?

Een Italiaanse regeling op grond waarvan bij een openbare aanbestedingsprocedure alleen een concessie kan worden verleend aan een vennootschap die beschikt over een minimaal volgestort kapitaal van € 10 miljoen is in strijd met het vrij verkeer van diensten en het vrij verkeer van vestiging. Deze uitspraak is relevant voor decentrale overheden omdat zij bij het opleggen van eisen in aanbestedingsprocedures rekening moeten houden met de vrij verkeersregels.