Informeer gemeenten, provincies en waterschappen over de Digital Decade

‘Europese regels in begrijpelijke taal.’ Dat is het motto van Kenniscentrum Europa Decentraal (KED). Europese regels vertalen wij op een begrijpelijke manier naar de praktijk van decentrale overheden. Een belangrijk onderwerp is digitalisering: de Europese Unie heeft dit decennium niet voor niets de ‘Digital Decade’ genoemd. In een rap tempo komt wetgeving  op decentrale overheden af. Hoe werkt de Single Digital Gateway door op de dienstverlening van een gemeente? Aan welke eisen moet een provincie voldoen als het gaat om cyberveiligheid? Met welke regels moet je als waterschap rekening houden als je AI wilt inzetten? Het zijn enkele voorbeelden van digitale thema’s die decentrale overheden raken.

Lijkt het je een leuke uitdaging om met deze vragen aan de slag te gaan? Kom ons dan versterken als stagiair digitalisering!

Wie zijn wij?

KED bestaat uit een klein en hecht team dat elk half jaar wordt versterkt door een paar ambitieuze studenten. Wij informeren en adviseren gemeenten, provincies en waterschappen al meer dan 20 jaar over de doorwerking van Europees recht en beleid en de toepassing in hun dagelijkse praktijk. Via onze website, nieuwsbrief (Europese Ster), (digitale en telefonische) helpdesk, publicaties en bijeenkomsten door het hele land brengen we lokale en regionale overheden op de hoogte van relevante Europese ontwikkelingen. KED is gevestigd in de historische en sfeervolle Willemshof, standplaats van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Den Haag, op een steenworp afstand van het democratische hart van ons land.

Jouw profiel

Jij bent een student met affiniteit voor Europees recht en beleid op het gebied van digitalisering, je beschikt over een proactieve werkhouding en een kritische blik. Je bent iemand die graag schrijft en meedenkt over kansen en mogelijkheden voor KED en onze doelgroep.

Je doet een relevante WO-studie, bijvoorbeeld Europees recht, recht en technologie of IT,  Europese studies, Internationale Betrekkingen of bestuurskunde. Of je doet een andere studie die betrekking heeft op (een aspect van) digitalisering, bijvoorbeeld cybersecurity of AI en hebt gedegen kennis opgedaan van de EU.

Staat jouw opleiding hier niet tussen maar denk je wel een goede toevoeging aan ons team te zijn? Wij kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden.

Wat bieden wij?

Bij KED bepaal je samen met je stagebegeleider je werkzaamheden, afgestemd op je studie, studieniveau en interesses. Wij bieden een zeer diverse stage in een dynamische omgeving met  jonge en ambitieuze collega’s. Geen dag is hetzelfde bij KED!

Je werkt samen met de (juridische) adviseurs en het communicatieteam aan onze wekelijkse nieuwsbrief en schrijft artikelen of andere websitecontent over digitalisering. Het is dus belangrijk dat je graag schrijft en het leuk vindt om complexe informatie op een begrijpelijke manier te vertalen naar de praktijk van onze doelgroep. Daarnaast kun je onder begeleiding van onze (juridische) adviseurs meewerken aan verschillende publicaties en activiteiten rondom digitalisering, bijvoorbeeld uitleg van ‘technische’ begrippen rondom digitalisering aan niet-experts, het ontwikkelen van een evenement voor onze doelgroep of het inzichtelijk maken van obstakels bij de implementatie van wetgeving.

Informatie

  • Je bent van  1 maart tot 1 juli 2024 vier dagen in de week (32 uur) beschikbaar.
  • In overleg met je stagebegeleider is het mogelijk om af en toe vanuit huis te werken.
  • De bruto stagevergoeding bedraagt € 747,00 bruto bij 40 uur stage per week. Daarnaast is een reiskostenvergoeding mogelijk op basis van tweede klasse NS/openbaar vervoer binnen een straal van maximaal 30 kilometer van standplaats Den Haag.
  • Kijk voor meer informatie over de organisatie op europadecentraal.nl. Wil je graag weten hoe anderen hun stage bij Kenniscentrum Europa Decentraal hebben ervaren? Dat kun je lezen op deze webpagina.
  • Voor inhoudelijke vragen over de stage kun je contact opnemen met Inger de Ru via i.deru@europadecentraal.nl.

Solliciteren

Lijkt je dit een interessante stageplek? Stuur een motivatiebrief waarin je uitlegt waarom deze stage goed bij jou past en je CV (beide in het Nederlands) uiterlijk op maandag 8 januari 2024 naar vacature@europadecentraal.nl t.a.v. Inger de Ru. De sollicitatiegesprekken zijn op donderdag 18 januari 2024 op ons kantoor in Den Haag. Een schrijftest maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure.