Nieuws

Publicatie: 30 oktober 2023

Door:


Informeer gemeenten, provincies en waterschappen over wat Europa betekent voor hun dagelijkse praktijk 

‘Europese regels in begrijpelijke taal.’ Dat is het motto van Kenniscentrum Europa Decentraal (KED). Europese regels vertalen wij op een begrijpelijke manier naar de praktijk van decentrale overheden. Denk hierbij aan vraagstukken zoals het verlenen van financiële steun aan een plaatselijk museum door een gemeente, de inhuur van personeel door een provincie of het opwekken en het verkopen van hernieuwbare energie door een waterschap. Lijkt dit je een leuke uitdaging? Kom ons dan versterken als stagiair! 

Wie zijn wij? 

KED bestaat uit een klein maar hecht team dat elk half jaar wordt versterkt door een paar ambitieuze studenten. We informeren en adviseren gemeenten, provincies en waterschappen al meer dan 20 jaar over de doorwerking van Europees recht en beleid en de toepassing daarvan in hun dagelijkse praktijk. Via onze website, de nieuwsbrief (Europese Ster), (digitale en telefonische) helpdesk, publicaties en bijeenkomsten door het hele land brengen we lokale en regionale overheden op de hoogte van relevante Europese ontwikkelingen. KED is gevestigd in het historische Willemshof, standplaats van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Den Haag, op een steenworp afstand van het democratische hart van ons land.  

Jouw profiel 

Jij bent een student met affiniteit voor Europees recht en beleid, je beschikt over een proactieve werkhouding en een kritische blik en je schrijft en denkt graag mee over kansen en mogelijkheden voor KED en onze doelgroep. Je bent vergevorderd in één van de volgende opleidingen: 

  • WO-studie Europees recht, Europese studies, internationale betrekkingen, communicatie, journalistiek of een soortgelijke opleiding, of je hebt vakken gevolgd die hierbij aansluiten; of 
  • HBO-studie Europees recht, Europese studies, internationale betrekkingen, communicatie, journalistiek of een soortgelijke opleiding en je hebt vakken gevolgd die hierbij aansluiten. 

Staat jouw opleiding hier niet tussen, maar denk je wel een goede toevoeging aan ons team te zijn? Wij kijken graag samen met jou naar de mogelijkheden. 

Wat bieden wij? 

Bij KED bepaal je samen met je stagebegeleider met welke werkzaamheden je aan de slag gaat. Ze zullen worden afgestemd op jouw studie, studieniveau en eigen interessegebieden. Wij bieden een zeer diverse stage in een dynamische omgeving. Geen dag is hetzelfde bij KED!  

Iedere stagiair werkt samen met de (juridisch) adviseurs en het communicatieteam mee aan onze wekelijkse nieuwsbrief en schrijft artikelen of andere websitecontent. Het is dus belangrijk dat je graag schrijft en het leuk vindt om complexe informatie op een begrijpelijke manier te vertalen naar de praktijk van onze doelgroep. Daarnaast kun je onder begeleiding van onze (juridische) adviseurs inhoudelijk worden ingezet op onze dossiers of het communicatieteam versterken. Hierbij is het mogelijk om verschillende werkzaamheden met elkaar te combineren zodat je een goed beeld krijgt van hoe het is om te werken op het snijvlak van decentrale overheden en de Europese Unie.  

Wat ga je doen? 

Ga je inhoudelijk aan de slag met Europees recht en beleid? Dan werk je intensief aan een of meerdere dossiers. KED ontvangt structureel vragen over aanbesteding en staatssteun. Klimaat en milieu zijn op dit moment ook belangrijke dossiers, naast de digitale agenda en Europese fondsen. Affiniteit met één of meer van deze dossiers is daarom een pré. Je gaat de (juridisch) adviseurs ondersteunen bij verschillende taken, zoals het beantwoorden van vragen van gemeenten, provincies en waterschappen over Europeesrechtelijke en beleidsmatige kwesties.  

Wil je graag het communicatieteam versterken tijdens je stage? Dan werk je nauw samen met onze communicatieadviseurs en onze webmaster/data-analist. Je denkt na over sociale mediastrategie, komt met creatieve ideeën over hoe we de verschillende kanalen nog beter in kunnen zetten en bent inzetbaar voor (de organisatie) van onze netwerkevents. Je helpt met het uploaden van de content voor de Europese Ster, onze wekelijkse nieuwsbrief in samenwerking met het Huis van de Nederlands Provincies. Een ‘combistage’, bijvoorbeeld 3 dagen juridische werkzaamheden en één dag communicatie is ook mogelijk. 

Informatie 

  • Je bent vanaf februari 2024 voor een periode van minimaal 5 maanden en minimaal 4 dagen in de week beschikbaar. Een eventueel langere stageperiode is bespreekbaar. 
  • In overleg met je stagebegeleider is het mogelijk om enkele dagen vanuit huis te werken. 
  • De stagevergoeding bedraagt € 747,00 bruto bij 40 uur stage per week. Daarnaast is een reiskostenvergoeding mogelijk op basis van tweede klasse NS/openbaar vervoer binnen een straal van maximaal 30 kilometer van standplaats Den Haag. 
  • Kijk voor meer informatie over de organisatie op europadecentraal.nl. Wil je graag weten hoe anderen hun stage bij Kenniscentrum Europa Decentraal hebben ervaren? Dat kun je lezen op deze webpagina
  • Voor inhoudelijke vragen over de stage kun je contact opnemen met Inger de Ru via I.deRu@europadecentraal.nl

Solliciteren

Lijkt je dit een interessante stageplek? Stuur je CV, motivatiebrief en eventuele stagebeoordelingen uiterlijk op vrijdag 17 november 2023 naar vacature@europadecentraal.nl t.a.v. Inger de Ru. De sollicitatiegesprekken zijn op maandag 27 en/of woensdag 29 november 2023 op ons kantoor in Den Haag. Een schrijftest maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure.