Nieuws

Publicatie: 27 juli 2021

Door:


Zeker één, maar vaker twee keer in de week dronken ze met z’n drieën online koffie. Sparren, lachen en stoom afblazen. Gezellig en hard nodig, want het is geen sinecure: stagelopen in coronatijd. Drie studenten –  Brent Bos, Tugba Kaya, Hannah Koole – vertellen over hun stage bij Kenniscentrum Europa Decentraal (KED).

‘Je leert heel veel over wat er bestuurlijk speelt in het land.’

Hannah had in haar studie Europees Recht in Leiden toevallig een aantal verdiepende opdrachten gedaan over staatssteunrecht, haar dossier bij KED. ‘Staatssteunrecht was in de coronacrisis opeens hot. Het was een tref dat ik al best goed in de stof zat, ik kende de regels en wist in welke documenten ze staan.’ Zo kon ze al na anderhalve dag inlezen volop aan de slag. Met het uitzoeken van helpdeskvragen, berichten schrijven voor de website en het voorbereiden van het jurisprudentieoverleg. Tugba – ze doet een master International and European Union Law in Rotterdam – ‘zat’ in het dossier informatiesamenleving en privacy. Ook al zo’n terrein waarop alles in beweging is. ‘Uit Europa komen veel nieuwe wetten en ik kon het initiatief nemen om er artikelen over te schrijven.’ Brent is bezig met het afronden van z’n master Internationale Betrekkingen in Groningen. ‘Ik moet alleen nog m’n scriptie afmaken, al is dat nog wel even doorzetten.’ Hij werkte bij KED aan het updaten van de webpagina’s over de Green Deal, het grote Europese pakket aan duurzaamheidsmaatregelen, en aan de Fondsenwijzer. Het was een kluif om de verbinding te maken tussen de Europese wetgevingsmachine en de praktijk bij gemeenten, provincies en waterschappen. ‘We hadden geregeld contact met mensen uit de praktijk over wat voor hen relevant is. Gebruikers willen zo specifiek mogelijk weten wat voor projecttypen voor financiering in aanmerking komen en hoe groot het percentage gehonoreerde aanvragen is. Ik ging dan in de Europese portalen op zoek naar antwoorden, wat gelukkig vrijwel altijd lukte.’

‘In de eerste lijn meemaken wat er gebeurt’

Hoe vonden de stagiairs hun weg? Wat was lastig? Brent vertelt dat hij zich flink moest inlezen in de dossiers fondsen en duurzaamheid. Collega’s waren altijd bereid je een zetje in de goede richting te geven. ‘Achteraf bekeken valt het mee, maar ik herinner me een moment dat ik een artikel moest schrijven over een ingewikkeld fonds met allerlei bronnen, verschillende instanties die het regelen voor de EU. Dit moest uiteindelijk worden toegespitst op decentrale overheden. Toen dacht ik: waar moet ik beginnen? Uiteindelijk is het wel gelukt.’ Tugba had veel overleg met haar begeleider, altijd online natuurlijk, want iedereen werkte thuis. ‘Ik heb me een keer echt vastgebeten in een helpdeskvraag over het gebruik door een gemeente van slimme camera’s. Tegelijk werkte ik aan een bericht voor de website over nieuwe wetgeving voor cybersecurity. Zo dook ik in verschillende onderdelen van het Europese recht en beleid.’ In haar master was de focus top down, bij KED kwam ze erachter hoe het uitwerkt voor decentrale overheden.

‘Ik zat als een malle mee te typen’

Hannah vertelt dat ze door de stage veel heeft geleerd over wat er bestuurlijk in het land speelt en over hoe het eraan toegaat. ‘Eén keer in de maand mocht ik mee naar het staatssteunoverleg met de staatssteunjuristen van alle ministeries. Daar worden de laatste ontwikkelingen op het gebied van staatssteun besproken. Ik maakte voor bij ons intern de notulen, ik zat altijd als een malle mee te typen, gespitst op wat ze allemaal zeiden. Na afloop gingen we napraten over wat er allemaal was gezegd. Het was superinteressant, je kreeg in de eerste lijn mee wat er gebeurde.’ Hannah had soms een minder moment, vooral te wijten aan corona. ‘Toen die avondklok er was, zat ik dagen alleen thuis te werken. Dan zag je soms vier of vijf dagen vrijwel niemand in levende lijve. Ik had eerst niet door dat het daarvan kwam, maar ik vroeg me wel af: waarom voel ik me zo blehh?’ Gelukkig waren er de koffieafspraken met z’n drieën, de contacten met de begeleiders en geregeld bijeenkomsten met het team. ‘We maakten in de lunch geregeld een bel/wandelafspraak met een collega, dat was iets sociaals en je kwam tenminste even buiten,’ zegt Tugba.

‘Niet schromen om vragen te stellen’

In de laatste weken kon er af en toe weer op kantoor worden gewerkt, een verademing. ‘Na één dag realiseerde ik me pas echt hoe vreselijk ik het thuiswerken vond,’ zegt Hannah. Brent had hetzelfde nadat één van de teamleden in het Noorden een dag een kantoor had gehuurd. ‘Het was heerlijk om daar een dag met z’n drieën te zitten. Ook omdat je gemakkelijker iets kunt vragen.’ Dat is meteen Brent z’n tip voor andere stagiairs. ‘Niet schromen om vragen te stellen, je bent al snel een uur aan het zoeken naar iets wat de anderen allicht zo weten.’ Is stagelopen bij KED een aanrader? Daar zijn ze het snel over eens: 100%!


Ook geïnteresseerd in een stage bij KED? Bekijk hier de huidige vacature.