Nynke Ariesen liep stage en werkte daarna als juridisch adviseur bij KED. Sinds kort werkt ze voor het ministerie van Economische Zaken. In dit interview vertelt zij over haar ervaringen bij KED en over wat zij heeft geleerd.
Hoe ben je bij KED terechtgekomen?
“Ik heb KED gevonden via LinkedIn. Matthijs van Wolferen, (senior jurist bij KED), had een vacature gedeeld. Op dat moment was ik op zoek naar een stage die specifiek gericht was op Europees recht, iets dat buiten de advocatuur best moeilijk te vinden is. Toen ik zag dat dit een overheidsinstantie was, leek het me meteen heel interessant. Ik heb toen verder gekeken en het bleek inderdaad iets wat me aansprak.”
Kun je iets meer vertellen over je stage?
“Mijn stage liep van september tot en met januari, een periode van vijf maanden. Ik werkte vooral op de afdelingen aanbesteding en communicatie. Aanbesteding was echt het juridische gedeelte, wat ik superleuk vond. In de studie kom je niet echt in aanraking met aanbestedingsrecht, maar in de praktijk blijkt het een groot onderdeel van het decentraal overheidswerk te zijn. Het is een tak van het Europees recht, dus het was voor mij een mooie kans om daar meer over te leren. Ik begon met de simpele zaken, maar naarmate ik meer ervaring opdeed, kreeg ik steeds complexere opdrachten. Dat was ontzettend leerzaam.”
Je liep ook mee met het communicatieteam. Hoe heb je dat ervaren?
“Communicatie was heel anders dan het juridische werk. Het gaf me inzicht in de bredere werking van de organisatie. Ik leerde meer over hoe KED zich naar buiten toe presenteert en hoe mensen de organisatie van buitenaf zien. Dat vond ik heel interessant, want dat aspect kan je in een opleiding niet leren. Zo kreeg ik een beter totaalbeeld van de organisatie.”
Klinkt alsof je de organisatie goed hebt leren kennen. Wat was je algemene indruk van KED?
“Ja, absoluut. KED is een relatief kleine organisatie en dat vond ik juist heel fijn. Je kent je collega’s goed en werkt samen met bijna iedereen, vooral natuurlijk binnen je eigen team. Het is een divers team van mensen die echt weten waar ze mee bezig zijn. Wat ik bijzonder vond, is hoe snel je hier leert. Zelfs als je zonder kennis van aanbestedingsrecht binnenkomt, leer je het snel en kun je het goed toepassen. Dat vond ik heel waardevol. De organisatie biedt ook een brede diversiteit aan activiteiten, zoals evenementen en de nieuwsbrief ‘Europese Ster’, wat het werk afwisselend maakt.”
KED is een relatief kleine organisatie en dat vond ik juist heel fijn. Je kent je collega’s goed en werkt samen met bijna iedereen.
Je hebt dus ook meegewerkt aan evenementen?
“Ik was betrokken bij de voorbereiding van het Let’s Get Digital event en ben naar enkele netwerkevenementen geweest, zoals van de vertegenwoordiging van de Europese Commissie en het Europees Parlement. Dat was niet alleen leerzaam, maar ook heel leuk om mee te maken. Het geeft je een breder perspectief op het werk en de rol die KED speelt in het grotere netwerk.”
KED werkt samen met verschillende partijen zoals Binnenlandse Zaken, VNG, Interprovinciaal Overleg, en de Unie van Waterschappen. Hoe heb je die samenwerkingsverbanden ervaren?
“Ik vond het heel interessant om te zien hoe dit netwerk werkt. KED is een neutrale, juridische organisatie en dat geeft je de ruimte om te observeren wat andere partijen doen. Je ziet bijvoorbeeld duidelijke verschillen tussen wat de VNG doet, meer gericht op lobby en wat KED doet, of wat de Europese Unie zelf doet. Bij netwerkevenementen komt dat ook goed naar voren. Het is leerzaam om te zien hoe verschillende organisaties hun eigen aanpak hebben binnen hetzelfde Europese kader.”
Had je al eerder stages gedaan tijdens je studie?
“Ja, ik heb een stage gedaan bij het ministerie van Buitenlandse Zaken op de afdeling internationaal recht. Deze stage bij KED kwam eigenlijk omdat ik na mijn stage bij Buitenlandse Zaken een aantal maanden had gemist van het academisch jaar. Er zat een gat tussen september en januari, en toen dacht ik: wat is het nuttigste wat ik nu kan doen? Ik wilde sowieso iets met Europees recht proberen, want mijn specialisatie was eigenlijk tot dan toe internationaal publiekrecht. Deze stage bij KED vulde dat gat perfect op.”
Hoe was de samenwerking met de andere stagiairs?
“Die was goed. We hadden allemaal onze eigen dossiers, dus we werkten niet heel veel direct samen. Maar we verdeelden bijvoorbeeld wel de nieuwsberichten of tipten elkaar als we iets interessants tegenkwamen. Daarnaast was het ook gewoon gezellig. Er zit toch altijd een iets andere dynamiek tussen stagiairs dan tussen vaste collega’s. Het was fijn om die connectie te hebben tijdens de stage.”
Wat heb je het meest geleerd tijdens je stage?
“Ik heb echt veel geleerd over de decentrale praktijk en de rol van Europees recht daarin. In de studie leer je vooral over de EU zelf en soms over nationale overheden, maar de werking op lokaal niveau komt bijna nooit aan bod. Dit bleek in de praktijk best ingewikkeld te zijn, vooral op gemeenteniveau. Veel mensen hebben weinig specialistische kennis van Europees recht, en dat speelt toch een grote rol. Ik onderschatte hoe belangrijk en tegelijk complex dat is. Daarnaast heb ik veel geleerd over aanbestedingsrecht en het opstellen van juridische adviezen. Het is een vakgebied dat je echt in de praktijk moet leren, omdat het tijdens de studie nauwelijks behandeld wordt.”
Wat ik vooral meeneem, is een beter begrip van hoe het overheidsapparaat werkt, vooral op decentraal niveau.
Je hebt ook kennisgemaakt met de Praktijkraad van KED, vertegenwoordigers van decentrale overheden. Hoe was dat?
“Zowel als stagiair als juridisch adviseur ben ik bij de Praktijkraad langs geweest. Voor mij was dat heel waardevol omdat je dan direct in contact staat met de doelgroep. Zo kun je gemakkelijk bespreken wat er speelt bij gemeenten, provincies en waterschappen en waar KED bij kan helpen. Dit verkleint de afstand tussen KED en de doelgroep en zorgt ervoor dat we gerichter aan het werk kunnen en dat je echt weet voor wie je het doet.”
Was wat je hebt geleerd tijdens je studie toepasbaar in je stage?
“Zeker in de basis, ja. Ik had natuurlijk al Europees recht gestudeerd, dus ik wist hoe richtlijnen werken en hoe die doorwerken in de nationale praktijk. Maar de meer specifieke dingen, zoals aanbestedingen of staatssteun, leer je alleen in de praktijk. Dat heb ik hier opgepikt. Ook schrijfvaardigheden kwamen hier goed van pas. Het schrijven van juridische notities is anders dan wat je leert op de universiteit, maar de basisvaardigheden zijn wel vergelijkbaar.”
Na je stage werd je juridisch adviseur bij KED. Hoe verliep die overgang?
“De overgang van stagiair naar juridisch adviseur verliep voor mij eigenlijk heel natuurlijk. Na mijn stage heb ik nog 3 maanden gestudeerd en daarna kon ik meteen ‘officieel’ aan de slag bij KED. Het is super fijn om je eerste baan op een vertrouwde plek te kunnen doen en maakt de overstap van student naar werkende heel makkelijk. Hoewel ik nieuwe dossiers kreeg was het werk grotendeels hetzelfde en kende ik de organisatie natuurlijk al goed, dus ik kon eigenlijk meteen weer aan de slag.”
Wat neem je mee naar je toekomstige werkplek bij Economische Zaken?
“Wat ik vooral meeneem, is een beter begrip van hoe het overheidsapparaat werkt, vooral op decentraal niveau. Bij EZ is dat ook nuttig, omdat de decentrale overheden uiteindelijk het beleid moeten uitvoeren. Daarnaast heb ik mijn schrijfvaardigheden verbeterd, vooral in het schrijven van heldere en toegankelijke teksten. Dat is iets wat ik hier goed heb geleerd. Bij de rijksoverheid zie je soms dat die vertaalslag soms best lastig is, dus dat kan zeker van pas komen.”
Zou je deze stage aanraden aan andere studenten?
“Absoluut. Het is ontzettend waardevol om stage te lopen bij een organisatie als KED. Je krijgt veel verantwoordelijkheid en werkt heel zelfstandig. Het is ook een gezellige werkomgeving, wat niet onbelangrijk is. Bovendien leer je enorm veel over de praktijk van Europees recht en beleidsvorming. Ik zou het zeker aanraden aan andere studenten die geïnteresseerd zijn in dit vakgebied.”
Meer weten over stage lopen bij KED? Bekijk onze vacaturepagina.