Nieuws

Publicatie: 1 juli 2024

Door:


De Europese Commissie is benieuwd wat u van het initiatief ‘Culturele Hoofdstad van Europa’ vindt. Er is daarom een raadpleging geopend voor de tussentijdse evaluatie van dit initiatief.

Culturele hoofdstad

Sinds 1985 worden elk jaar twee Europese steden verkozen tot Europese Culturele Hoofdstad. Het programma Culturele Hoofdsteden is bedoeld om de rijkdom en diversiteit van Europese culturen te laten zien. Het initiatief stelt cultuur centraal in Europese steden, draagt bij aan het stimuleren van de culturele ontwikkeling in steden en viert de gemeenschappelijke kenmerken van Europeanen, aldus de Europese Commissie. Verder is het initiatief Culturele Hoofdsteden van Europa bedoeld om Europese burgers meer het gevoel te geven dat ze deel uitmaken van een gemeenschappelijke culturele ruimte.

Decentrale relevantie

In 1987, 2001 en 2018 leverde Nederland met Amsterdam, Rotterdam en Leeuwarden een culturele hoofdstad. Dit brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo krijg het toerisme een boost en wordt de stad ook internationaal op de kaart gezet. Nederland kan in 2033 weer een culturele hoofdstad aanwijzen.

Raadpleging

Het doel van de raadpleging is om feedback te ontvangen voor een positieve verdere ontwikkeling en afstemming van het initiatief. U kunt tot 24 september 2024 reageren.

Bron

Culturele Hoofdstad van Europa, Europese Commissie