Nieuws

Publicatie: 7 maart 2022

Door:


Wie worden de groenste gemeenten van de EU? Gemeenten kunnen zich vanaf nu kandidaat stellen voor de EU Green Capital Award en de EU Green Leaf Award 2024. Deze prijzen belonen gemeenten die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben en die met initiatieven komen om hun gemeente te vergroenen en leefbaarder te maken. Beide awards zijn door de Europese Commissie in het leven geroepen.

Steden met meer dan 100.000 inwoners komen in aanmerking voor de Green Capital Award. De winnaar van de prijs ontvangt € 600.000.

De European Green Leaf Award zich richt op gemeenten tussen de 20.000 en 99.999 inwoners. Deze prijs wordt aan maximaal twee gemeenten toegekend, die daarmee € 200.000 per gemeente in de wacht kunnen slepen.

Vorige winnaars

Vorig jaar won de gemeente Winterswijk de Green Leaf Award 2022. Europa decentraal sprak de gemeente over haar ervaring en de initiatieven die Winterswijk de prijs opleverden: lees hier het interview terug. De gemeente Horst aan de Maas was in 2019 de winnaar van dezelfde prijs. In 2018 mocht Nijmegen de Green Capital Award in ontvangst nemen.

De steden die meedingen naar de prijs worden vergeleken aan de hand van 12 indicatoren op het gebied van milieu. Gemeenten die interesse hebben om zich te kandideren voor een van de twee awards kunnen zich tot 25 maart aanmelden. Meer informatie is te vinden op de websites van respectievelijk de European Green Capital Award en de European Green Leaf Award.

Bron

Green cities: European Commission launches competition for next Green Capital and Green Leaf Winners, Europese Commissie