Acht provincies kiezen duurzame energie

Acht provincies gebruiken vanaf 1 januari 2020 uitsluitend duurzame energie. Door de nieuwe aanbestedingswet zijn de provincies nu zelf verantwoordelijk voor de inkoop van energie. Donderdag 30 oktober tekenden de provincies de eerste collectief opgestelde duurzame energiecontracten.

Klimaatakkoord

De provincies Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland en Zuid-Holland bundelen de krachten om een stap dichter bij de afspraken uit het klimaatakkoord te komen. Per 1 januari zijn zeven provincies voorzien van groen gas, en acht van duurzame elektriciteit. De duurzame energie wordt gebruikt voor provinciale gebouwen en infrastructuur, zoals openbare verlichting, bruggen, tunnels en gemalen.

Ambities

Met de huidige contracten zetten de acht provincies een eerste stap, maar de ambities zijn groter. Deze kortlopende contracten (5 jaar) zijn het begin. Toekomstige contracten kunnen nog duurzamer en slimmer, dus dat is de volgende stap.

Noordelijke provincies

De overige vier provincies, Overijssel, Friesland, Groningen en Drenthe, maken geen onderdeel uit van het nieuwe inkoopverbond. De drie noordelijke provincies vormen gezamenlijk al een energie-collectief, terwijl Overijssel een soortgelijke overeenkomst heeft gesloten met de gemeenten in die provincie.

Door:

Marieke ter Horst, Huis van de Nederlandse Provincies

Bron:

Acht provincies samen over op duurzame energie, Binnenlands Bestuur

Acht provincies gaan voor duurzame energie, Het Parool