Europese rechtspraak

Publicatie: 10 mei 2017

Door:


Voorzieningenrechter rechtbank ’s-Gravenhage, 2 juni 2009. Zaak KG ZA 09-650. In deze zaak werd een beroep op dwingende spoed goedgekeurd. De levering van kantoormeubilair werd door het CBS aanbesteed. Kembo schreef zich in met eigen spullen en spullen van onderaannemer Gispen. Kembo kreeg de opdracht, maar ging failliet. CBS sloot daarop een overeenkomst met Gispen, de afspraken die gemaakt waren met Kembo konden worden voortgezet. Het CBS beriep zich op spoedeisendheid.

Nieuwe aanbestedingsprocedure

Ahrend vond echter dat na het faillissement er een nieuwe aanbestedingsprocedure had moeten komen. Het CBS beriep zich op spoedeisendheid. De voorwaarden van dwingende spoed werden toegepast. Het CBS diende het aan te tonen dat de situatie voldeed aan deze voorwaarden. De omstandigheden van de dwingende spoed mochten daarnaast niet te wijten zijn aan de aanbestedende dienst.

Gestelde termijn niet haalbaar

Volgens de voorzieningenrechter was door een onvoorziene gebeurtenis de gestelde termijn niet meer haalbaar. De optie om het oude pand langer in gebruik te laten was geen reële optie meer. Het CBS heeft voldoende aangetoond dat het, op grond van dwingende spoed, heeft afgezien van een nieuwe
aanbestedingsprocedure.