Nieuws

Publicatie: 13 maart 2023

Door: en


De Europese Commissie heeft op 7 maart 2023 de negende editie van de European Capital of Innovation Awards (iCapital) gelanceerd. De lancering vond plaats in het kader van een studiebezoek van Jean David Malo, directeur van de Europese Innovatieraad (European Innovation Council (EIC) en het MKB Uitvoerend Agentschap, aan de stad Haarlem, de European Rising Innovative City van vorig jaar.

Achtergrond

De European Capital of Innovation Awards worden in het kader van de subsidie Horizon Europa ondersteund door de Europese Innovatieraad. Hiermee erkennen zij Europese steden die zich openstellen voor experimenten en ernaar streven om een voorbeeldfunctie te hebben voor andere steden. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan Europese steden die koplopers zijn op het gebied van innovaties ter bevordering van het welzijn van inwoners.

De eerste iCapital vond plaats in 2014. Eerdere winnaars zijn onder meer Barcelona, Amsterdam, Parijs, Athene, Nantes, Leuven, Dortmund, Vantaa, Aix-Marseille Provence Metropole. Haarlem won in 2022 de prijs voor De European Rising Innovative City.

Sleutelrol steden

Mariya Gabriel, Eurocommissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: “Steden spelen een sleutelrol bij het creëren van een ondersteunend en inclusief ecosysteem, waar innovatie is ontworpen die bestemd is voor de burgers. Een plek waar technologie, innovatie, leren en kennis worden bevorderd door verschillende partners samen te brengen, van het maatschappelijke middenveld en universiteiten tot lokale bedrijven, mkb of start ups. De 2023 European Capital of Innovation Awards staan nu open voor aanmeldingen en we zijn op zoek naar de meest innovatieve Europese steden die werken aan het creëren van een inclusieve en duurzame manier van leven.”

Categorieën

In totaal worden zes prijzen toegekend in twee categorieën:

  • De European Capital of Innovation
  • De European Rising Innovative City

De stad die de award ‘European Capital of Innovation’ wint ontvangt één miljoen euro. De tweede en derde prijswinnaars ontvangen ieder €100.000 euro. De ‘European Rising Innovative City’ krijgt €500.000 euro, de tweede en derde plek ieder €50.000 euro. Alle winnaars en tweede en derde prijswinnaars worden uitgenodigd om lid te worden van het EIC prijs alumni-netwerk. Dit is een groep van eerdere iCapital winnaars en is opgericht om kennis uit te wisselen en oplossingen te zoeken voor gemeenschappelijke uitdagingen.

Criteria

De wedstrijd is toegankelijk voor steden met minimaal 50.000 inwoners uit EU-lidstaten en landen die deelnemen aan Horizon Europa. Twee jury’s zullen beoordelen hoe kandidaten de grenzen van innovatie verleggen door te kijken naar verschillende criteria.

  • Experimenteren om van de stad een voorbeeld te maken voor innovatieve praktijken.
  • Escaleren en versnellen van de groei van start up en mkb.
  • Opbouwen van ecosystemen en bevordering van samenwerking tussen de publieke sector, de industrie, de academische wereld en de burgers.
  • Het uitbreiden van het innovatievermogen van de stad om een voorbeeldfunctie te worden voor andere steden.
  • Een innovatieve visie die de stad transformeert en een duurzaam innovatie-ecosysteem ontwikkelt.

Kandidaten kunnen zich van 8 maart 2023 tot 29 juni 2023 (17:00 uur) aanmelden.

Bronnen

European Capital of Innovation Awards: 2023 edition kicks off

The European Capital of Innovation Awards

Meer informatie

Wedstrijdregels

Aanmelden voor de European Capital of Innovation

Aanmelden voor de European Rising Innovative City