Nieuws

Publicatie: 15 mei 2023

Door: en


De tussentijdse evaluatie is geopend voor de EU-strategie voor jongeren 2019-2027. De Europese Commissie vraagt feedback op de strategie. Reageren kan tot 2 augustus 2023.

Achtergrond

De EU-strategie voor jongeren vormt het kader voor de samenwerking op het gebied van het jeugdbeleid voor de periode 2019-2027. De strategie moet helpen om de volgende doelen te bereiken:

  • Jongeren aanmoedigen om deel te nemen aan het democratische leven.
  • Sociale en maatschappelijke betrokkenheid bevorderen.
  • Ervoor zorgen dat alle jongeren over de nodige middelen beschikken om te participeren in de samenleving.

De strategie kent drie kernthema’s: betrokkenheid, verbondenheid en inspraak. In alle sectoren moeten deze kernthema’s parallel worden toegepast. Tijdens een dialoogproces werden 11 Europese jeugddoelstellingen ontwikkeld.

Decentrale relevantie

De verantwoordelijkheid voor het jeugdbeleid ligt in de eerste plaats bij de lidstaten. De EU kan op grond van artikel 6, sub e VWEU, de acties van de lidstaten op het gebied van jeugd ondersteunen, coördineren en aanvullen, zolang het een Europese dimensie heeft.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het jeugdbeleid in Nederland. Vraagstukken op lokaal niveau beperken zich niet tot Nederland en hebben dus ook een grensoverschrijdende dimensie. Gemeenten kunnen deze EU-strategie voor jongeren gebruiken om richting te geven aan hun jeugdbeleid.

Openbare raadpleging

U kunt meedoen aan deze openbare raadpleging door de onlinevragenlijst in te vullen. De enquête kan worden ingevuld tot en met 2 augustus 2023.

Bronnen

EU-strategie voor jongeren 2019-2027 – tussentijdse evaluatie, Europese Commissie
EU-strategie voor jongeren, Europese Unie