Nieuws

Publicatie: 14 oktober 2024

Door:


De Europese hoofdstad Brussel was vorige week weer eventjes het bruisende epicentrum van innovatie, samenwerking en toekomstvisies tijdens de European Week of Regions and Cities 2024. Dit vierdaagse evenement, het grootste jaarlijkse samenkomen rondom EU-cohesiebeleid, bracht beleidsmakers, lokale bestuurders, experts en belanghebbende uit heel Europa samen.

Namens Kenniscentrum Europa Decentraal waren Senior Adviseur Gertrude Kort en Communicatie Adviseur Barend Tensen aanwezig. Wat maakt deelname aan de European Week of Regions and Cities waardevol? Steden en regio’s kunnen laten zien hoe ze bijdragen aan groei, banen en de uitvoering van het EU-beleid. Daarnaast biedt het een platform om de belangrijkste uitdagingen voor regio’s en steden te bespreken en elkaar te inspireren.

Er lopen talloze bestuurders en vertegenwoordigers van Nederlandse decentrale overheden rond die met elkaar nadenken over hoe zij in hun respectievelijke regio’s de samenwerking met ‘Brussel’ zoeken. De Week van de Regio’s biedt ook de kans voor regio’s om succesvolle, Europees georiënteerde projecten onder de aandacht te brengen door zelf sessies met experts te organiseren.

Gemeenschappen versterken

Met ‘gemeenschappen versterken’ als overkoepelende boodschap draaide het dit jaar om vier hoofdthema’s. Deze waren: concurrentievermogen en samenhang, zeker na het kritische rapport van Mario Draghi uiterst actueel, de sleutelrol van regio’s in democratische processen binnen Europa, slimme en duurzame groei en talent in de regio’s.

Waterbeheer: een nieuwe Europese prioriteit

KED was onder meer aanwezig bij de workshop ‘Actief zijn in Brussel: water als casus’, georganiseerd door de 14 Twentse gemeenten. Durk Krol, directeur van Water Europe, opende de sessie met een boeiende keynote over het belang van water en klimaatadaptie en hoe de EU hier steeds meer prioriteit aan geeft:

Water was altijd onderdeel van ander beleid, bijvoorbeeld economie, maar nu is er een aparte Europese waterstrategie en een EU Blue Deal. Dit is een enorme stap vooruit.”

Burgemeester Roelof Bleker van Enschede deelde hoe Twente actief betrokken is bij de Europese waterstrategieën. Nederland kan, in vergelijking met andere lidstaten, nog zeker stappen zetten, vooral als het gaat om het opvangen van regenwater. Na de keynote volgde een interactief panelgesprek, waar Senior Adviseur Gertrude Kort (KED) samen met Caspar Sluiter (VNG Europa) en Martijn Kramer (Platform 31) waardevolle inzichten deelde over kansen voor lokale overheden in Brussel. Een van de belangrijkste tips:

Niemand in Brussel gaat lopen voor Nederland alleen; zorg voor een sterke boodschap en netwerk en werk samen met grensregio’s of partnersteden.”

Innovatie en technologie: lat moet hoger

Innovatie en technologie in relatie tot concurrentiekracht was een thema dat gedurende de week vaak terugkwam. Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen (Brabant) en rapporteur op het rapport Draghi over deze thema’s namens het Comité van de Regio’s, benadrukte tijdens een sessie van Neth-ER dat hoewel macro-economische trends in dit rapport centraal staan, het ook een relevante boodschap bevat voor steden en regio’s, omdat de uitvoering daar plaatsheeft. Hij riep op tot meer ambitie in technologische ontwikkelingen en stelde dat Nederland haar prioriteiten duidelijker moet stellen, met speciale aandacht voor scale-ups. KED ging met Van Gruijthijsen de diepte in over deze thema’s: de weergave daarvan verschijnt volgende week op onze website.

Netwerken

Naast inhoudelijke sessies zijn de netwerkbijeenkomsten tijdens de European Week of Regions and Cities minstens zo belangrijk. Deze bieden gelegenheid voor bestuurders, ambtenaren en volksvertegenwoordigers om in informele sfeer ervaringen en kennis uit te wisselen. Traditioneel vinden deze netwerkrecepties plaats op diverse locaties in Brussel, waaronder die van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Huis van de Nederlandse Provincies en van de Randstadprovincies.

KED sprak onder meer uitgebreid met Joep Roet, plaatsvervangend directeur van Neth-ER. Het gesprek draaide om de technologische ontwikkelingen binnen Europa en hoe deze van invloed zijn op regio’s. Ook was het goed om bij te praten met Dutch Urban Envoy Karen Van Dantzig over de stedelijke missie van Nederland. De interviews verschijnen komende weken op onze website.

Terug naar de regio’s

Wat de European Week of Regions and Cities bevestigt, is dat er een schat aan kennis, kansen en financieringsmogelijkheden ligt te wachten voor regio’s en steden binnen de EU. Of het nu gaat om waterbeheer, technologische innovaties of het versterken van democratische processen, de EU biedt een breed scala aan instrumenten en platforms om lokaal beleid te ondersteunen.

De sessies lieten duidelijk zien dat het van belang is om proactief te blijven en actief deel te nemen aan Europese netwerken. Kleine gemeenten, die soms minder ruimte hebben om zich met EU-zaken bezig te houden, kunnen ook profiteren van deze mogelijkheden door slim samen te werken en hun netwerk uit te breiden. Gehoord tijdens meerdere paneldiscussies:

Pak het samen op, liefst met grensregio’s of partnersteden, want niemand kan het alleen.”

Interesse? Volgend jaar is er weer een editie!

Heb je dit jaar de European Week of Regions and Cities gemist? Geen zorgen! Volgend jaar is er weer een nieuwe editie. Wil je op de hoogte blijven van aankondigingen en inschrijvingen? Houd dan zeker onze website en die van het Comité van de Regio’s in de gaten.  

Meer informatie

European Week of Regions and Cities