Nieuws

Publicatie: 6 mei 2024

Door:


Het Horizon Europe programma is bestemd voor onderzoek en innovatie. Het doel van het Horizon Europe programma is om de Europese markt te laten groeien en competitiever te maken in het licht van mondiale uitdagingen. Op 17 april heeft de Europese Commissie een amendement aangenomen om het werkprogramma van Horizon Europe meer te richten op de groene en digitale transitie.

Er is een ongebruikte €1.4 van miljard uit 2023 beschikbaar, wat nu opnieuw wordt ingezet in het nieuwe werkprogramma. In totaal is het Horizon-budget voor 2024 € 7.3 miljard. De Commissie wil dit geld inzetten voor onderzoeks- en innovatieprogramma’s die betrekking hebben op de groene en digitale transities.

EU missies

De zogenaamde EU missies vormen een belangrijk onderdeel van het Horizon-programma. Hieruit vloeien vijf concrete doelen:

  • ten minste 150 Europese regio’s en gemeenschappen ondersteunen om klimaatbestendig te worden;
  • in samenwerking met het ‘Europe’s Beating Cancer Plan’ de levens van meer dan drie miljoen mensen verbeteren door het voorkomen, genezen en omgaan met kanker;
  • oceanen en andere wateren herstellen;
  • een gezonde bodem met behulp van 100 en ‘living labs’  en ‘lighthouses’.

Onder deze doelstellingen zijn ook nieuwe subdoelen vastgesteld. Zo wil de Commissie bijvoorbeeld 25.000 km aan vrij stromende rivieren herstellen, wat valt onder de waterdoelstelling van de Missies. Daarnaast is het doel gesteld om minstens 100 klimaatneutrale en slimme steden in de EU te hebben. Lees meer op de website van de EU missies.

Nieuwe Europese Bauhaus

Naast investeringen, komt ook het geld van de Nieuwe Europese Bauhaus-prijs (NEB) uit het Horizon fonds. Deze prijs is bedoeld om aandacht te vestigen op projecten die duurzaamheid en inclusie combineren met esthetiek. Vaak zit er een lokale component aan deze projecten, waardoor decentrale initiatieven bij uitstek geschikt zijn. Jaarlijks worden er zes NEB-prijzen uitgereikt. In 2024 ging één hiervan naar het Amsterdam Set Community Gardens-project.

EU fondsen

Het aanvragen van Europese fondsen kan een uitdaging zijn. Om decentrale overheden op weg te helpen, geeft KED fondsentips. Met deze tips krijgt u antwoorden op de meest gestelde vragen.

Hiernaast heeft KED ook een verzameling aan projectvoorbeelden waarin Europese fondsen zijn ingezet. Zo maakte het project Rural van de gemeente Lingewaard gebruik van de voorganger van  Horizon Europe, namelijk Horizon 2020.

Bronnen

Press corner, Europese Commissie

EU missions in Horizon Europe, Europese Commissie (ENG)