Nieuws

Publicatie: 29 april 2024

Door: en


De Europese Commissie heeft een call – een oproep om aanspraak te maken op een fonds – van €23 miljoen geopend voor projecten die langdurige werklozen de arbeidsmarkt ophelpen. Deze oproep wordt gefinancierd via het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+) in het kader van het initiatief Sociale Innovatie+. Hiermee wil de Commissie lidstaten helpen met het aanpakken van langdurige werkloosheid, onder meer door mensen te helpen bij het verminderen van hun afstand tot de arbeidsmarkt.

Doel van het fonds en de oproep

Het ESF+ is één van de belangrijkste fondsen waarmee de EU in haar burgers en arbeidsmarkt investeert. Het doel is om meer werkgelegenheid en eerlijke arbeidskansen te creëren, doormiddel van activerend arbeidsmarktbeleid gericht op ‘beter werk’, oftewel werk met een grote sociale impact zoals het leraarschap of installatietechniek.

Binnen het ESF+ richt het initiatief Sociale Innovatie zich op het ontwikkelen en overbrengen van innovatieve oplossingen op het gebied van bijvoorbeeld werkgelegenheid en sociale inclusie.

Met de oproep wil de Commissie de rol van sociale-economieorganisaties versterken. Dit zijn organisaties die investeren in initiatieven met een duidelijk sociaal doeleinde en veelal non-profit zijn. Deze organisaties hebben al bewezen dat ze in staat zijn om mensen te ondersteunen die de negatieve sociale en economische impact van langdurige werkloosheid ervaren.

Volgende stappen

Organisaties hebben tot 30 september 2024 de tijd om hun voorstellen in te dienen bij de Commissie. Een voorstel moet aan twee eisen voldoen. Ten eerste moeten organisaties uit ten minste twee verschillende landen betrokken zijn bij het project. Ten tweede mag het project tot maximaal 36 maanden duren. Wanneer het projectvoorstel aan deze eisen voldoet komt de organisatie in aanmerking voor een subsidie van 1 tot 3 miljoen euro.

Op 18 mei aanstaande is er onlinesessie waarin geïnteresseerden vragen kunnen stellen over deze call. Ook zal er binnenkort een matchmakingsessie worden georganiseerd om nieuwe partnerschappen mogelijk te maken. Informatie over deze sessies kunt u vinden op de webpagina van de oproep.

KED helpt bij Europese fondsen

Het aanvragen van Europese fondsen kan een uitdaging zijn. Om decentrale overheden op weg te helpen, geeft KED fondsentips. Met deze tips krijgt u antwoorden op de meest gestelde vragen.

Daarnaast spreekt KED ook regelmatig mensen die meewerken met projecten die gebruik maken van Europese financiering. Op deze manier halen we de tips van ervaringsdeskundigen op. Deze kunt lezen op onze webpagina over praktijkvoorbeelden.

Bron

Opening Call ESF+ – Persbericht Commissie

Subsidies en Regelingen: ESF+ – Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid