De Europese Commissie werkt aan een Europese strategie voor waterweerbaarheid om waterschaarste, vervuiling en klimaatproblemen aan te pakken. Belanghebbenden, waaronder overheden, worden uitgenodigd om input te geven over mogelijke oplossingen.
Aanleiding en achtergrond
Ondanks bestaande wetgeving blijft waterbeheer in de EU een uitdagende opgave. Overstromingen, droogtes en vervuiling nemen toe, verergerd door klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid, maar ook voor de economie en de balans tussen watergebruikers. Gezien de grensoverschrijdende impact van waterproblematiek en de verwevenheid met ander EU-beleid is een Europese aanpak noodzakelijk.
De nieuwe strategie wordt opgenomen in de beleidsagenda van de Europese Commissie 2024-2029 en bouwt voort op eerdere raadplegingen en rapporten, zoals het Europe’s State of Water 2024-verslag van het Europees Milieuagentschap. De inhoud van de strategie wordt daarnaast afgestemd op de circulaire economie-wetgeving en andere strategieën en beleidspakketten zoals de EU-biodiversiteitsstrategie 2030, het toekomstige Europees oceaanpact en het Green Deal plan voor de industrie.
Doelstellingen van de strategie
Het doel van de strategie is om een duidelijk traject uit te zetten voor het realiseren van waterzekerheid en de integratie van waterbeheer in bredere beleidsgebieden. Daarbij worden er drie kernpunten aangewezen:
- Herstel en bescherming van de watercyclus
- Schoon en betaalbaar water voor iedereen
- Een innovatieve, concurrerende en duurzame waterindustrie
Deze doelen worden aangepakt via vijf actiegebieden:
• Bestuur en uitvoering: betere coördinatie tussen beleidsniveaus
• Infrastructuur: investeringen in klimaatbestendige waterinfrastructuur
• Financiering en investeringen: meer publieke en private middelen vrijmaken
• Veiligheid: bescherming tegen overstromingen en droogtes versterken
• Industrie, innovatie en onderwijs: stimulering van technologie en vaardigheden
Raadpleging en deadline
De Commissie vraagt input van overheden, bedrijven, NGO’s en burgers. Daarnaast wordt in maart 2025 een stakeholder-evenement georganiseerd. U kunt feedback geven via het ‘have your say’ portaal van de Europese Commissie. De deadline voor het indienen van feedback is 4 maart 2025 (middernacht).