Nieuws

Publicatie: 7 oktober 2024

Door:


In een speciale editie van de Eurobarometer, met als thema ‘energie’, die is gehouden in de periode van 25 april tot en met 19 mei 2024, zijn er inwoners in elke Europese lidstaat gevraagd naar hun mening over een tal van kwesties die gaan over het Europees energiebeleid. Conclusie: Nederlanders zien investeringen in infrastructuur en innovatieve technologieën als meest toegevoegde waarde binnen het Europese energiebeleid.

Wat is de Eurobarometer?

De Eurobarometer is een enquête die wordt gehouden om de stand van de publieke opinie in de EU te peilen, voor deze editie zijn er van 26415 respondenten gebruik gemaakt. Deze opiniemetingen gaan over kwesties die van politieke of sociale aard zijn. Deze 555e editie van de Eurobarometer gaf aanleiding voor deze speciale editie die gaat over energie. Mede door de Green Deal en diverse Europese wetgeving op energiebeleid, is het voor de EU belangrijk om te weten hoe Europese burgers hierover denken.

Belangrijke bevindingen

  • Zo’n 40% van de respondenten is het er mee eens dat Europa’s belangrijkste rol ligt bij ‘het garanderen van betaalbare energieprijzen voor consumenten’. Dat is met 13% gestegen ten op zichtte van 2019. Daarbij hebben 25 van de 27 lidstaten deze in hun top 3 staan als belangrijkste Europese competentie voor energiebeleid.
  • Ruim acht op de tien burgers zijn het eens met de stelling dat Europese klimaatdoelstellingen bijdragen aan de Europese strijd tegen klimaatverandering en dat deze doelstellingen voor nieuwe banen en investeringen gaan zorgen.
  • Daarnaast is 76% van de bevolking het er mee eens dat klimaat-neutraliteit gaat zorgen voor minder afhankelijkheid van energie-importen.

Op welke punten denken Nederlanders er anders over?

  • 74% van de Nederlandse respondenten (t.o.v. 62 % EU-gem.) vindt dat er meer verschillende soorten energiebronnen gebruikt moeten worden zoals: hernieuwbare waterstof, biogas en zonnepanelen.
  • Daarnaast zijn de Nederlandse respondenten naast drie andere lidstaten het meest geneigd te zeggen dat energiebeleid ‘investeren in innovatieve energietechnologieën’ inhoudt.
  • Met de stelling: ‘Steunmaatregelen voor huishoudens in energiearmoede’ zijn Nederlanders het minder over eens (37%) ten opzichte van 53%  in het EU gemiddelde.
  • Ten vierde vindt 55% van de Nederlandse respondenten dat de EU lidstaten moet stimuleren om met maatregelen te komen om energiegebruik te verminderen.
  • Ook zijn Nederlanders meer van menging maatregelen te nemen om bedrijven en industrie te ondersteunen.

Volgens de Nederlander moet dat een van de prioriteiten zijn waarop de EU zich moet richten om een klimaatneutrale samenleving te worden in 2050.

Decentrale relevantie

Hieruit blijkt dat er over het algemeen Nederlandse burgers een grotere voorkeur hebben voor Europees beleid in investeringen in innovatie, techniek en diverse energiebronnen ten opzichte van het gemiddelde van de Europese bevolking. Voor deze investeringen zijn verschillende fondsen beschikbaar gesteld, die door decentrale overheden benut kunnen worden, meer informatie daarover vindt u op onze fondsenwijzer.

Daarnaast is het voor decentrale overheden interessant een inzicht te krijgen over het maatschappelijk draagvlak om de klimaatdoelstellingen te bewerkstelligen en bij welke kwesties de Europese Unie wordt gezien als de regelgever. Deze editie geeft daarom een belangrijk inzicht in wat de Nederlandse bevolking verwacht van Europees beleid op energie. Decentrale overheden, die deze beleidsmaatregelen op breed vlak behoren te implementeren en monitoren, kunnen deswege dit inzicht meenemen in hun rol en bij het opstellen van regionale energie strategieën.

Bronnen

Europese Commissie; Eurobarometer: de Nederlander over betaalbare energie en duurzaamheid

Eurobarometer survey; European’s attitudes towards energy policies – september 2024