Nieuws

Publicatie: 17 juni 2024

Door: en


Decentrale overheden worden uitgenodigd om feedback te geven op de uitvoering van het Europees milieubeleid.

Wat is de evaluatie van de uitvoering van het milieubeleid?

De Europese Commissie publiceert eens in de twee of drie jaar een evaluatie van de uitvoering van het milieubeleid (EIR). Dit rapport stelt vast hoe het staat met de implementatie van Europees milieubeleid in de lidstaten. Om precies te zijn, signaleert de EIR op welke punten elke lidstaat zijn uitvoering van het milieubeleid kan verbeteren. Op basis van de evaluatieresultaten kunnen de lidstaten prioriteit geven aan bepaalde onderwerpen in hun milieuregelgeving.

Nederlandse prestaties

Uit de vorige evaluatie, die in 2022 werd gepubliceerd, bleek dat de Nederlandse uitvoering van milieubeleid op een aantal vlakken tekortschoot. Bijvoorbeeld wat betreft de bescherming van Nederlandse biodiversiteit. Ook kwam uit de EIR dat Nederland kampt met problemen rondom waterverontreiniging en luchtkwaliteit.

Decentrale relevantie

De evaluatie van de uitvoering van het EU-milieubeleid is van belang voor decentrale overheden, omdat ze betrokken zijn bij deze uitvoering. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Europese milieuvoorschriften. Zo zijn ze bijvoorbeeld verplicht om milieu-informatie te verstrekken aan inwoners en moeten ze milieu-inspecties uitvoeren.

Daarnaast komt elke decentrale overheid wel op een manier in aanraking met een beleidsonderwerp dat volgens de Europese Commissie belangrijk is voor het Nederlandse milieu. Denk aan de bescherming van biodiversiteit, waarbij provincies verantwoordelijkheid dragen voor het natuurbeleid, en decentrale overheden betrokken zijn bij de uitvoering hiervan, of aan de waterkwaliteitseisen waarbij de betrokkenheid van decentrale overheden heel belangrijk is.

Feedback

De publicatie van de uiteindelijke evaluatie vindt naar verwachting in 2025 plaats. De evaluatie zal bestaan uit 27 individuele rapporten met aanbevelingen voor de lidstaten en een officiële mededeling van de Commissie. Tot 5 juli 2024 kunnen decentrale overheden feedback geven over de implementatie van het Europees milieubeleid.

Bronnen

EU-milieuwetgeving — evaluatie van de uitvoering van het milieubeleid 2025, Europese Commissie
Environmental Implementation Review, Europese Commissie
Evaluatie van de uitvoering van het milieubeleid: Landenrapport — NEDERLAND, EUR-Lex

Meer informatie

Milieubeleid, Kenniscentrum Europa Decentraal