Praktijkvraag

Laatste update: 21 februari 2023

Door:


De laatste tijd komen verschillende begrippen over het beleid van de Europese Unie voorbij. Wij vragen ons af wat de relatie is tussen de Staat van de Unie, het jaarlijkse werkprogramma van de Europese Commissie en het Meerjarig Financieel Kader (MFK) en wat de decentrale relevantie daarvan is?
Antwoord in het kort

De Staat van de Unie is een jaarlijkse, politieke toespraak van de voorzitter van de Europese Commissie. Deze toespraak dient als voorzet voor het vlak daarna te verschijnen, jaarlijkse Werkprogramma van de Commissie. Het Werkprogramma gaat onder andere in op de stand van zaken omtrent wetsvoorstellen van de Commissie. Het Meerjarig Financieel Kader (MFK) betreft afspraken van de lidstaten over de begrotingen van de EU.

Voor decentrale overheden is het relevant om te weten wat de prioriteiten van de Commissie zijn en wat de stand van zaken is van de wetgevingsvoorstellen die invloed hebben op de decentrale uitvoeringspraktijk. Dat geldt ook voor de gevolgen van Europese begrotingsvoorstellen. Bijvoorbeeld over hoe de Europese fondsen waar decentrale overheden gebruik van kunnen maken in de komende periode begroot gaan worden.

Staat van de Unie

De jaarlijkse toespraak van de voorzitter van de Commissie vindt plaats tijdens de eerste plenaire vergadersessie van het Europees Parlement in september. Er wordt ingegaan op het beleid van de Commissie in de afgelopen periode en de prioriteiten voor de volgende jaren. Het plaatsvinden van de Staat van de Unie is vastgelegd in een interinstitutioneel akkoord en is een onderdeel van de totstandkoming van het jaarlijkse Werkprogramma van de Commissie. Voor de toespraak stuurt de Commissievoorzitter ook een intentieverklaring naar het Europees Parlement en de Raad van de EU. De speech van de Staat van de Unie en deze intentieverklaring vormen het startschot voorc verder overleg tussen de Commissie, het Parlement en de Raad over het Werkprogramma van de Commissie.

Werkprogramma van de Europese Commissie

In het Reglement van orde van de Commissie is vastgelegd dat de Commissie jaarlijks haar prioriteiten in een wetgevings- en werkprogramma vaststelt. Dit gebeurt elk jaar in oktober.

Decentrale overheden kunnen uit het Werkprogramma opmaken welke prioriteiten de Commissie stelt en welke voorstellen de Commissie voornemens is te gaan indienen. Veel van deze wetgeving zal uiteindelijk zijn weerslag hebben op de decentrale praktijk.

Opbouw Werkprogramma

Het Werkprogramma bestaat, naast een hoofddocument met de algemene strategie en een terugblik naar de reeds bereikte actiepunten in afgelopen periode, uit verschillende bijlagen. Eén van de bijlagen betreft bijvoorbeeld een overzicht van welke wetgevingsvoorstellen nieuw zijn of prioriteit hebben. Een andere bijlage geeft een overzicht van welke wetgeving wordt ingetrokken.

Meerjarig Financieel Kader

Het Meerjarig Financieel Kader (MFK) is de langetermijnbegroting van de EU. Hierin staat hoeveel geld er naar de programma’s en initiatieven van de EU gaat. Dit wordt vastgelegd in een Europese verordening. Over een periode van zeven jaar worden maximumbedragen vastgesteld voor de diverse begrotingen van de EU. Op basis van het MFK wordt jaarlijks de EU-begroting vastgesteld.

Totstandkoming MFK

De procedure van de totstandkoming van een nieuw MFK is neergelegd in artikel 312 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie (VWEU). Hieruit volgt dat de Commissie met een voorstel voor een verordening komt waarin het nieuwe MFK wordt vastgesteld aan de hand van een bijzondere wetgevingsprocedure. De bijzondere wetgevingsprocedure van artikel 312 VWEU houdt in dat de Raad unaniem besluit en met goedkeuring van het Parlement. In tegenstelling tot de gewone wetgevingsprocedure binnen de EU kan het Parlement geen inhoudelijke amendementen voorstellen ten aanzien van deze nieuwe verordening. De lidstaten, vertegenwoordigd in de Raad, hebben een belangrijke rol bij het vaststellen van het nieuwe MFK.

Decentrale relevantie

De vaststelling van het MFK vindt vooral plaats op Europees en nationaal niveau. De uiteindelijke vaststelling van de EU-begroting – en daarmee de toedeling van Europese middelen over de EU-lidstaten – heeft gevolgen voor decentrale overheden die aanspraak op deze middelen willen maken via fondsen en subsidies zoals EFRO, Interreg, LIFE of Horizon Europe. Voor decentrale overheden is het daarom belangrijk op de hoogte te zijn van de uiteindelijke vaststelling van het MFK.

Meer informatie

Financiële aspecten EU, Kenniscentrum Europa Decentraal