Praktijkvraag

Laatste update: 6 augustus 2024

Door:


Een dienstverlener uit een andere lidstaat wil bij onze gemeente verschillende vergunningen aanvragen waarvan sommigen onder de reikwijdte van de Dienstenrichtlijn vallen en anderen niet. We willen de vergunningaanvrager verplichten de aanvraag in het Nederlands te doen. Levert dit strijd met de Europese vrij verkeersregels op?
Antwoord in het kort

Hoewel het aanvragen van een vergunning in het Nederlands voor een buitenlander lastig kan zijn, is het niet verboden en ook niet in strijd met de vrij verkeersregels. Er hoeft in zo’n geval ook geen objectieve rechtvaardiging te worden gegeven voor het verplichten van het doen van een aanvraag in het Nederlands.

Taal bij vergunningaanvragen

Vergunningen die onder de reikwijdte van de Dienstenrichtlijn vallen moeten door dienstverleners elektronisch via een dienstenloket aangevraagd kunnen worden. In Nederland vervult het Ondernemersplein deze rol. Daarnaast verlopen de omgevingsvergunningen sinds de inwerkingtreding van de Omgevingswet via het Omgevingsloket in plaats van via het dienstenloket.

Taal speelt uiteraard een belangrijke rol bij de toegankelijkheid van het Dienstenloket voor de buitenlandse dienstverrichter. De Dienstenrichtlijn laat echter uitdrukkelijk de taalpolitiek van de lidstaten intact (art. 1 lid 4, art. 7 lid 5 en overweging 11 Dienstenrichtlijn). De Dienstenrichtlijn is in Nederland geïmplementeerd in de Dienstenwet. Deze bevat ook geen verplichting om informatie die via het Dienstenloket wordt ontsloten in andere talen te vertalen. Echter, om het Dienstenloket daadwerkelijk een voorziening te laten zijn die het gemakkelijker maakt voor buitenlandse dienstverrichters om in Nederland aan de slag te gaan of zich hier te vestigen, zal de dienstverlening ook op hen moeten worden toegesneden.

In Nederland is er daarom voor gekozen om de bovenlaag (zeer korte algemene beschrijving van wat een bezoeker aantreft aan informatie) in het Engels te vertalen. Decentrale overheden die informatie via hun eigen website op het Dienstenloket ontsluiten, hebben echter geen verplichting deze informatie te vertalen. Indien een gemeente een beleid voert om meer buitenlandse bedrijven aan te trekken en er voor kiest om bepaalde regelgeving in andere talen aan te bieden, dan kan deze ook via het Dienstenloket worden ontsloten.

Meer informatie:

Vergunningsstelsels en eisen, Kenniscentrum Europa Decentraal
Centraal loket, Kenniscentrum Europa Decentraal