Nieuws

Publicatie: 22 april 2024

Door: en


De Nieuw Europees Bauhaus-prijzen zijn voor de vierde keer uitgereikt aan projecten die esthetiek, duurzaamheid en inclusie met elkaar verbinden. Het Nederlandse initiatief Set Community Gardens uit Ijburg in Amsterdam won de prijs voor versterking van een gevoel van verbondenheid. Het project verbindt mensen van alle leeftijden en achtergronden door middel van een buurthuis en een gemeenschappelijke tuin.

Wat zijn de Nieuw Europees Bauhaus-prijzen?

Nieuw Europees Bauhaus

Esthetiek, duurzaamheid en inclusie: dat zijn de drie pijlers van het Nieuw Europees Bauhaus (NEB). Het NEB-initiatief is door de Europese Commissie opgericht om de Green Deal te verbinden met het dagelijks leven. Hierbij onderstreept het NEB dat de transitie naar een duurzame woonomgeving toegankelijk moet blijven. Verder benadrukt het initiatief ook de pijler esthetiek: projecten hoeven niet enkel functioneel te zijn, maar zouden ook moeten bijdragen aan de schoonheid van de leefomgeving.  

De Nieuw Europees Bauhaus-prijzen 2024

De toekenning van de prijzen vindt plaats op basis van vier categorieën:

  • vormgeving aan een circulair industrieel ecosysteem;
  • versterking van een gevoel van verbondenheid;
  • prioritering van plaatsen en mensen die het meest behoeftig zijn;
  • en verbetering van de relatie met de natuur.

Binnen elk van deze categorieën zijn twee prijzen te vergeven: de prijs voor kampioenen van het NEB, een prijs voor bestaande en voltooide initiatieven; en de prijs voor rijzende sterren van het NEB: een prijs voor concepten van jonge talenten onder de 30 jaar.

De vierde editie van de NEB-prijzen focuste zich op regio’s in de Europese Unie die het op sociaaleconomisch vlak zwaar te verduren hebben in de groene transitie. Ook was er een speciale prijs voor wederopbouwprojecten uit Oekraïne. Twee winnaars ontvingen deze prijs: een project dat huisvesting verschaft aan ontheemde mensen in Oekraïne; en een initiatief dat zich richtte op het behoud van de Oekraïense biodiversiteit.

Nederlandse winnaar

Het Nederlandse initiatief Set Community Gardens won een prijs in de categorie voor versterking van een gevoel van verbondenheid. Het initiatief is opgestart door vrijwilligers in Amsterdam-IJburg. Het doel van het gemeenschapstuinproject is om mensen van verschillende generaties en sociaal-culturele achtergronden met elkaar te verbinden.

In de tuin kunnen mensen zorgen voor verschillende plant- en bloemsoorten en hun eigen fruit of groenten kweken. Naast de gemeenschappelijke tuin is er ook een buurthuis, de ‘wereldhuiskamer’, opgericht. Hier kunnen bewoners meedoen aan allerlei gratis activiteiten, zoals kooklessen, buurtdiners of taalcursussen.

Decentrale relevantie

De NEB-prijzen worden uitgereikt aan lokale projecten die de waarden van het programma omvatten. Decentrale overheden in Nederland die een inclusief, duurzaam en stijlvol project hebben opgestart of willen opstarten kunnen inspiratie doen uit vorige winnaars van een NEB-prijs. Volgend jaar kunnen zij zich weer opgeven voor de NEB-prijzen 2025 om hun project in het zonnetje te zetten. Winnaars van de prijzen ontvangen onder meer een geldprijs en een communicatiepakket zodat zij hun projecten verder kunnen ontwikkelen of elders in Europa kunnen reproduceren.

Bron

De Nieuw Europees Bauhaus-prijzen 2024 tonen duurzame, inclusieve en mooie projecten in heel Europa, Europese Commissie.

New European Bauhaus, Europese Commissie.

Meer informatie

Nieuw Europees Bauhaus-prijzen open voor aanmeldingen, Kenniscentrum Europa Decentraal.

Duurzaam, inclusief en stijlvol bouwen: Nieuw Europees Bauhaus-programma ondersteunt projecten decentrale overheden, Kenniscentrum Europa Decentraal.