Nieuws

Publicatie: 4 december 2023

Door: en


Decentrale overheden die steun verlenen aan ondernemingen, kunnen dat doen onder de Landbouwvrijstellingsverordening (LVV) of de Visserijvrijstellingsverordening (VVV). Het is dan namelijk niet nodig om de steun ter goedkeuring te melden bij de Europese Commissie, zoals dat bij staatssteun doorgaans noodzakelijk is. Een kennisgeving bij de Commissie is genoeg. Er zaten echter wat technische fouten in de LVV en de VVV waardoor de inhoud van de bepalingen niet klopte. Om die fouten te rectificeren, heeft de Commissie op 22 november 2023 twee nieuwe verordeningen aangenomen waarin de fouten zijn verbeterd.

Landbouwvrijstellingsverordening

Onder de LVV kan er steun voor verschillende categorieën worden verleend. Denk aan steun voor milieubescherming met betrekking landbouw of steun voor bosbouw.

In de LVV zaten onjuiste of ontbrekende kruisverwijzingen. Om de fouten in de LVV te rectificeren, heeft de Commissie op 22 november 2023 de Verordening (EU) 2023/2607 aangenomen. Zo zijn er bepalingen over de voorwaarden waaronder steun kan worden verleend aangepast, en is de reikwijdte van de verordening aangepast door de definitie van “ongunstige weersomstandigheden die met een natuurramp kunnen worden gelijkgesteld” in artikel 2 van de LVV te verbeteren.

Visserijvrijstellingsverordening

De VVV maakt het mogelijk om steun te verlenen aan kleine en middelgrote ondernemingen die actief zijn in de productie, verwerking en afzet van visserij- en aquacultuurproducten. Denk aan het verkopen van bijvoorbeeld vis of zeewier.

Ook in de VVV zaten onjuiste of ontbrekende kruisverwijzingen en omissies. Daarom heeft de Commissie op 22 november 2023 ook Verordening (EU) 2023/2603 aangenomen om de fouten te herstellen. Ook hier zijn er bepalingen over de voorwaarden voor het verlenen van steun aangepast. Daarnaast is een deel van bijlage III van de VVV aangepast.

Bron

Europese Commissie rectificeert de Visserij Vrijstellingsverordening (VVV) en de Landbouw Groepsvrijstellingsverordening (LGVV), Expertisecentrum Europees Recht

Meer informatie

Landbouwvrijstellingsverordening, Kenniscentrum Europa Decentraal

Visserijvrijstellingsverordening, Kenniscentrum Europa Decentraal

Staatssteun, Kenniscentrum Europa Decentraal