Brexit: nog één jaar te gaan. Wat is er afgelopen jaar gebeurd?

Bijna een jaar geleden, op 29 maart 2017, heeft het VK aan de Europese Raad laten weten dat zij de EU gaat verlaten. Uittreding van lidstaten uit de EU is…

Meer lezen
Kansen en risico’s voor de regionale en lokale economie: Brexit-rapporten nader beschouwd

De commissie Economisch Beleid (ECON) van het Europees Comité van de Regio’s (CvdR) heeft een rapport uitgebracht waarin mogelijke gevolgen van de Brexit voor Europese regio’s behandeld worden. In deze…

Meer lezen
Hoe bereidt Nederland zich voor op de Brexit?

Met minder dan een jaar te gaan tot de Brexit zijn zowel de overheid als het bedrijfsleven zichtbaar bezig met de gevolgen van de uittreding van het Verenigd Koninkrijk (VK)….

Meer lezen
Brexit-groep Comité van de Regio’s

Op 23 maart vond de eerste bijeenkomst van de interregionale Brexit-groep plaats. Het doel van deze groep is om de regio’s een stem te geven in het Brexit-proces.

Meer lezen

Praktijkvraag

19 maart 2018

Dataopslag in het Verenigd Koninkrijk, hoe zit dat met de AVG na de Brexit?

Onze gemeente heeft delen van haar administratie, waarin ook persoonsgegevens zijn verwerkt, ondergebracht bij een databedrijf dat is gevestigd in het VK. Het databedrijf geeft aan dat het per 25 mei 2018 zal voldoen aan de voorwaarden van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Ook heeft het bedrijf de intentie om aan de AVG te blijven te voldoen na 29 maart 2019, de waarschijnlijke Brexit-datum. Kan de gemeente er vanuit blijven gaan dat het verwerken van persoonsgegevens bij het databedrijf in het VK ‘AVG-proof’ zal blijven ondanks de Brexit?

Bekijk het antwoord

Decentrale impact

Wat voor impact zou de Brexit voor uw gemeente, waterschap of provincie kunnen hebben? Binnenkort kunt u hier meer lezen over de decentrale impact van de Brexit.

 

Signalering

De mogelijke gevolgen van het uittredingsproces van het VK zijn ook niet altijd in te schatten. Wanneer decentrale overheden hieromtrent mogelijke knelpunten signaleren of zorgen hebben , dan kunnen deze via diverse kanalen kenbaar gemaakt worden. U vindt hier meer informatie.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het nieuws over Brexit? In onze nieuwsbrief ‘de Europese Ster’ plaatsen wij regelmatig nieuwsartikelen over dit onderwerp. Abonneer u via deze button op de Europese Ster:

SCHRIJF U HIER IN

Standpunten Betrokken actoren

Wat zijn de standpunten van de betrokken actoren? Bijvoorbeeld die van Nederland of de EU-27? U vindt hier meer informatie.

 

Proces brexit

Op deze pagina kunt u meer algemene informatie lezen over de uittredingsprocedure van het VK en de toekomstige relatie met de EU.

X