Eerste controles Autoriteit Persoonsgegevens uitgevoerd

Op vrijdag 1 juni 2018 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aangekondigd ruim 400 overheidsorganisaties gecontroleerd te hebben op hun plicht de Functionaris Gegevensbescherming (FG) bij de Autoriteit aan te melden….

Meer lezen
Nederlandse Aanpassingswet AVG niet op tijd klaar

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft op 24 mei 2018 aangegeven dat de Aanpassingswet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) nog in behandeling is bij de Tweede Kamer. Deze zal…

Meer lezen
AVG-specials voor decentrale overheden

Vanaf februari heeft Europa decentraal verschillende speciale edities van de nieuwsbrief uitgebracht. In deze ‘AVG-specials’ werd ingegaan op verschillende begrippen uit de Algemene verordening gegevensbescherming en wat deze betekenen voor…

Meer lezen

Praktijkvraag

14 mei 2018

Met welke partijen moet een gemeente die deelneemt in een gemeenschappelijke regeling een verwerkersovereenkomst sluiten?

Als gemeente werken wij samen met andere gemeenten in een gemeenschappelijke regeling. Voor het uitvoeren van bepaalde diensten, zoals de personeelsadministratie, schakelen wij een externe partij in. Volgens de AVG dienen wij een verwerkersovereenkomst af te sluiten met deze partij indien deze persoonsgegevens verwerkt ten behoeve van ons als gemeenten. De externe partij is in dat geval de verwerker. Wij hebben hierover twee vragen. Allereerst: moeten we ook met de andere gemeenten in de gemeenschappelijke regeling een verwerkersovereenkomst sluiten? En ten tweede: moeten wij als gemeenten allemaal apart een verwerkersovereenkomst sluiten met de verwerker, of kunnen wij deze ook voor de gemeenschappelijke regeling gezamenlijk afsluiten?

Bekijk het antwoord

Praktijkvraag

16 april 2018

Hoe zorgen gemeenten ervoor dat de verwerking van persoonsgegevens door boa’s privacyproof is?

Binnen onze gemeente zijn buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) actief die de politie ondersteunen bij het handhaven van de openbare orde en veiligheid. Bij de uitvoering van deze taken verwerken boa’s ook persoonsgegevens. Met het oog op de nieuwe Europese privacyregels vragen wij ons af of waar we als gemeente op moeten letten bij de gegevensverwerking door boa’s.

Bekijk het antwoord

Helpdesk

Hebt u een vraag/opmerking over de AVG of ander Europees recht en beleid, dan kunt u deze indienen via de helpdesk van Europa decentraal, kosteloos:

  • voor medewerkers bij gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk;
  • vragen over Europees recht en beleid en jurisprudentie;
  • binnen 5 werkdagen een antwoord.

STEL HIER UW VRAAG

 

AVG – Overzicht tools en publicaties

De nieuwe Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) brengt een aantal veranderingen mee voor het privacybeleid van onder meer decentrale overheden. De AVG wordt in Nederland beleidsneutraal geïmplementeerd, wat betekent dat…

Meer lezen
X