eIDAS
eIDAS, KING
eIDAS, Logius
eID, Europese Commissie
eIDAS, Connectis
eIDAS, digitale Overheid
Volgens de eIDAS-verordening (910/2014) moeten publieke organisaties sinds 29 september 2018 alle EU-burgers en -bedrijven identificeren aan de hand van een nationaal inlogmiddel. De Europese Unie wil middels deze Verordening dat het makkelijker en veiliger wordt om binnen Europa online zaken te regelen. Nederland, net als andere EU-lidstaten, maakt gebruik van een eID. In Nederland is dat DigiD voor burgers en eHerkenning voor bedrijven. Deze diensten moeten dus per 29 september 2018 grensoverschrijdend zijn. Ook moeten Nederlandse overheidsdiensten op die datum bereikbaar zijn met een eID uit andere lidstaten.
Inhoudsopgave
eIDAS staat voor ‘Electronic Identities and Trust Services’ en refereert naar elektronische identificatiemiddelen en vertrouwensdiensten. De eIDAS-verordening moet het vertrouwen in het elektronisch verkeer tussen burgers, bedrijven en overheden in Europa vergroten. Het gebrek aan vertrouwen en rechtszekerheid zorgt er momenteel nog te veel voor dat er geaarzeld wordt transacties elektronisch uit te voeren en van nieuwe diensten (grensoverschrijdend) gebruik te maken.
De verordening bestaat uit twee delen, namelijk inkomend en uitgaand verkeer:
Het verplichte deel van de verordening (inkomend verkeer) is bindend voor de openbare instanties (art. 6). Onder ‘openbare instanties’ vallen de staat, regionale of lokale overheden (provincies, gemeenten en waterschappen) en publiekrechtelijke instellingen.
Op basis van de eIDAS-verordening kunnen lidstaten hun nationale eID aanmelden bij de Europese Commissie (art. 9 lid 1). Lidstaten die deelnemen moeten deze aanmeldingen wederzijds erkennen, wanneer aan de volgende voorwaarden is voldaan (art. 6 lid 1):
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
Vanaf 29 september 2018 moeten de online diensten van publieke organisaties in de Europese Unie grensoverschrijdend zijn. Dit houdt in dat decentrale overheidsorganisaties Unieburgers en -bedrijven toegang moeten geven tot bepaalde online diensten via hun eigen nationale inlogmiddelen (eID). De Nederlandse inlogmiddelen die onder eID vallen zijn bijvoorbeeld het DigiD voor burgers en eHerkenning voor bedrijven. De eIDAS-verordening regelt dat burgers en bedrijven inlogmiddelen voor publieke diensten ook in een andere lidstaat kunnen gebruiken. Voor decentrale overheden is belangrijk dat op 29 september hun online diensten bereikbaar moeten zijn met een eID van een andere lidstaat. Lees het volledige bericht
De auteursrechten op de inhoud van deze website behoren toe aan Europa decentraal, tenzij expliciet anders is vermeld. Aan de op de website opgenomen en via de links te ontsluiten informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
Europa decentraal heeft aan het opstellen van de inhoud van de pagina’s de nodige zorg besteed. Desondanks is het mogelijk dat de site onvolledig is of onjuistheden bevat. Europa decentraal aanvaardt daarvoor geen enkele aansprakelijkheid.
Europa decentraal aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade, hoegenaamd ook, direct of indirect veroorzaakt door de inhoud van de site of de inhoud van de pagina’s die door externe links beschikbaar zijn gemaakt.