Europees recht en beleid

Laatste update: 20 september 2022

Contact: en


Chips

Chips zijn essentiële bouwstenen voor digitale producten zoals smartphones, laptops en auto’s. Sinds eind 2020 is er echter een wereldwijd tekort aan chips. Daarom wil de Europese Commissie Europa door middel van wetgeving een voorsprong geven bij de productie van chips. Wat houdt dit wetsvoorstel in? Welke wetgeving is er op het gebied van chips in Nederland? En wat betekenen chips voor decentrale overheden?

Op deze webpagina leest u meer over chips.

Cybersecurity

De EU is al lang bezig met het ondernemen van actie tegen cybercriminaliteit. Zo zijn er verschillende initiatieven ondernomen voor cybersecurity. Ook in Nederland is een goed cybersecuritybeleid van belang. Hebben decentrale overheden ook met cybersecurity te maken? En hoe pak je cybersecurity als decentrale overheid het beste aan?

Lees meer over het Europese cybersecuritybeleid op deze pagina.

5G

Hoe staat het met de invoering van 5G in Europa en Nederland? De EU heeft onder andere een actieplan voor de ontwikkeling van 5G gepresenteerd en heeft de Europese Telecomcode aangenomen. In Nederland staan de regels voor 5G uitgelegd in de Telecommunicatiewet. Wat betekent de uitrol van 5G voor decentrale overheden?

Op onze webpagina 5G leest u meer over Europa en 5G.