Europees recht en beleid

Laatste update: 26 april 2023

Contact: en


Chips

Chips zijn essentiële bouwstenen voor digitale producten zoals smartphones, laptops en auto’s. Sinds eind 2020 is er echter een wereldwijd tekort aan chips. Daarom wil de Europese Commissie Europa door middel van wetgeving een voorsprong geven bij de productie van chips. Wat houdt dit wetsvoorstel in? Welke wetgeving is er op het gebied van chips in Nederland? En wat betekenen chips voor decentrale overheden?

Op deze webpagina leest u meer over chips.

Cybersecurity

De EU is al lang bezig met het ondernemen van actie tegen cybercriminaliteit. Zo zijn er verschillende initiatieven ondernomen voor cybersecurity. Ook in Nederland is een goed cybersecuritybeleid van belang. Hebben decentrale overheden ook met cybersecurity te maken? En hoe pak je cybersecurity als decentrale overheid het beste aan?

Lees meer over het Europese cybersecuritybeleid op deze pagina.

Connectiviteit

Connectiviteit speelt een grote rol in de Europese ambities rondom digitalisering. Om te zorgen dat de EU als een sterk en eensgezind blok kan functioneren is een snelle en hoogwaardige connectiviteit van belang. Decentrale overheden zijn een belangrijke schakel in het realiseren van deze Europese doelen. Een groot deel van het uitvoeren van de wetgeving komt namelijk bij gemeenten en provincies terecht. Maar wat voor regels gelden er eigenlijk rondom connectiviteit? En wat is de rol van decentrale overheden daarin precies?

Lees meer over het Europese connectiviteitsbeleid op deze pagina.