Water
Decentrale overheden hebben diverse taken om de kwaliteit van water te bewaken en burgers te beschermen tegen overstromingsrisico’s. De Mededeling ‘Een blauwdruk voor het behoud van Europese wateren’ speelt een grote rol in het huidige en toekomstige Europese waterbeheer.
Drinkwater
Er is Europees beleid en regelgeving op het gebied van drinkwater. Decentrale overheden die (mede) eigenaar of aandeelhouder zijn van drinkwaterleidingbedrijven krijgen hiermee te maken.
Kwaliteit zwemwater Nederland
In mei 2015 heeft de Europese Commissie de resultaten over de kwaliteit van het zwemwater (betreffende oppervlaktewater) in 2014 in de EU gepubliceerd. Hieruit blijkt dat er steeds meer locaties voldoen aan de normen die gesteld zijn in de zwemwaterrichtlijn. In Nederland voldoet 4,9 % van de onderzochte locaties niet aan de vereisten uit de richtlijn.
Grondwaterverontreiniging
Verder gelden voor alle gemeenten, provincies en waterschappen Europese regels om grondwaterverontreiniging te voorkomen en te beheersen.
Stedelijk afvalwater
Ook is er Europese regelgeving op het gebied van stedelijk afvalwater. Hiermee hebben vooral (grote) gemeenten en waterschappen mee van doen.
Zwemwater
Daarnaast hebben decentrale overheden een rol in de kwaliteitsbewaking van zwemwater. Decentrale overheden wijzen zwemwateren aan en deze moeten aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen.
Bescherming tegen overstromingsrisico’s
Tot slot spelen decentrale overheden een rol bij de bescherming tegen overstromingsrisico’s. Het opstellen van overstromingsrisicobeheerplannen en het verstrekken van informatie over overstromingsrisico’s aan burgers en bedrijven zijn voorbeelden daarvan.
Meer weten over dit onderwerp?
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
STEL UW VRAAG