Regionale steun links
Procedure staatssteun, Europa decentraal
Algemene groepsvrijstellingsverordening, Europa decentraal
Regionale steun, Europese Commissie
Decentrale overheden die op de regionale steunkaart staan, kunnen achterstandsregio’s steun geven ter bevordering van de economische ontwikkeling. Volgens het VWEU (art. 107 lid 3a en c) is deze staatssteun verenigbaar met de gemeenschappelijke markt. De steun kan worden toegekend in de vorm van investeringssteun of exploitatiesteun aan ondernemingen in de achterstandsregio’s.
Inhoudsopgave
De Europese Commissie heeft op 28 juni 2013 nieuwe staatssteunrichtsnoeren gepubliceerd voor steun aan regionale ontwikkeling in achterstandsgebieden. Deze treden in werking op 1 juli 2014. Tot 30 juni 2014 blijven de richtsnoeren 2007-2013 van kracht.
De belangrijkste veranderingen zijn dat het steunplafond voor regio’s met een BNP dat hoger is dat 75% van het EU gemiddelde met 5% naar beneden gaat. Daarnaast zullen meer categorieën uitgezonderd worden van meldingsplicht. Steunmaatregelen voor investeringen van grote ondernemingen in meer ontwikkelde regio’s worden echter onderworpen aan een strenger beleid. Lees meer hierover in dit artikel.
De regels voor steun aan achterstandsregio’s staan in de Algemene Groepsvrijstellingsverordening en de Richtsnoeren regionale steunmaatregelen.
De Nederlandse Regionale steunkaart voor 2014-2020 is goedgekeurd door de Europese Commissie. Op deze steunkaart wordt aangegeven welke regio’s in aanmerking komen voor regionale steun. Deze Regionale steunkaart is op basis van de nieuwe richtsnoeren vastgesteld. De Europese Commissie heeft eind 2020 besloten de Nederlandse regionale steunkaart tot en met 31 december 2021 te verlengen.
Op de regionale steunkaarten staan de maximale toegestane steunintensiteiten per regio. Aan kleine ondernemingen kunnen de steunintensiteiten met maximaal 20% worden verhoogd en aan middelgrote ondernemingen met maximaal 10%.
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
Procedure staatssteun, Europa decentraal
Algemene groepsvrijstellingsverordening, Europa decentraal
Regionale steun, Europese Commissie
Op 10 juli 2017 treedt de gewijzigde Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV) in werking. Zo hebben er wijzigingen plaats gevonden ten aanzien van regionale steun. Deze wijzigingen hebben gevolgen voor regelingen voor regionale investeringssteun die sinds 1 juli 2014 onder toepassing van de AGVV zijn kennisgegeven.
Donderdag 18 mei 2016 heeft de Europese Commissie de definitieve versie van de mededeling staatssteun (in het Engels de ‘Notion of State aid’) aangenomen. Deze mededeling is nu tevens in Nederlands en in alle overige Europese talen gepubliceerd.
Lees het volledige bericht
Steun voor de aanleg van infrastructuur voor recreatief gebruik in de jachthaven van Leixões (Portugal) houdt geen staatssteun in. Dit oordeelde de Commissie in een in februari 2016 verschenen besluit. De steun heeft volgens de Commissie namelijk hooguit een marginaal effect op het handelsverkeer tussen de lidstaten. Steun voor de aanleg van een cruiseschip terminal leverde volgens de Commissie wel, overigens verenigbare, staatssteun op.
Lees het volledige bericht
Decentrale overheden die vanaf 1 juli 2014 ondernemingen in achtergebleven regio’s willen steunen krijgen te maken met nieuwe Europese regels. De Europese Commissie heeft op 19 juni een nieuw pakket staatssteunrichtsnoeren aangenomen die per 1 juli 2014 van kracht worden. Op sommige punten laten de richtsnoeren een verruiming van de mogelijkheden voor decentrale overheden, maar in Nederland zijn maar weinig regio’s die binnen de bepalingen van de richtsnoeren vallen.
De Europese Commissie presenteert op 19 juni 2013 nieuwe staatssteunrichtsnoeren. Het doel hiervan is het bevorderen van de regionale ontwikkeling in achterstandsgebieden. Op dit moment is nog niet duidelijk of decentrale overheden in Nederland ook gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die de richtsnoeren bieden. Dit hangt af van de eventuele verlenging/aanpassing van de regionale steunkaart.
Regionale Steunkaart 2014-2020
Richtsnoeren regionale steunmaatregelen
Bijlagen VWEU, bijlage I
In de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV) en de Richtsnoeren regionale steunmaatregelen zijn de regels voor steun aan achterstandsregio’s opgenomen. Deze regels worden tot 30 juni 2014 toegepast op toegekende regionale steun. Per 1 juli 2014 treden de nieuwe AGVV en richtsnoeren in werking.
De volgende steunvormen zijn volgens art. 13 en 14 AGVV verenigbaar met het VWEU:
– Regionale investering- en werkgelegenheidssteun;
– Regionale steun voor nieuw opgerichte kleine ondernemingen.
Als de steun aan onder andere de volgende voorwaarden voldoet, is het verenigbaar met het VWEU:
– De gegeven steun wordt verleend aan gebieden genoemd in de Regionale steunkaart;
– De investering moet minimaal vijf jaar behouden blijven voor de regio. Voor kleine of middelgrote ondernemingen (KMO’s) is dit drie jaar;
– De steunintensiteit mag de regionale steundrempel niet overschrijden;
– Steun voor nieuw opgerichte kleine ondernemingen is niet meer dan 2 miljoen euro. Komt de regio niet voor op de regionale steunkaart, is het maximale steunbedrag € 1 miljoen.
Overige voorwaarden leest u in de AGVV.
Decentrale overheden kunnen ad-hoc steun geven ter aanvulling van eerder toegekende regionale investering- en werkgelegenheidssteun. Deze steun mag niet meer dan 50% van de totale steun bedragen en moet voldoen aan de voorwaarden van de AGVV.
De AGVV is niet van toepassing op regionale steun ten behoeve van werkzaamheden in de:
– IJzer- en staalindustrie;
– Scheepsbouwsector;
– Synthetische vezelindustrie;
– Specifieke economische sectoren in de bewerkende en verwerkende industrie of dienstsector (toerisme, breedbandinfrastructuur en de verwerking en verkoop van landbouwproducten wordt niet geacht te zijn gericht op specifieke sectoren).
De Richtsnoeren regionale steunmaatregelen bevatten bepalingen over:
– Investeringssteun voor materiële activa (bijvoorbeeld grond, gebouwen en installaties);
– Investeringssteun voor immateriële activa (bijvoorbeeld technologieoverdracht);
– Steun voor nieuw opgerichte kleine ondernemingen;
– Steun voor werkgelegenheidsgroei.
De richtsnoeren zijn niet van toepassing op de sector visserij en de kolenindustrie. In de landbouwsector gelden deze richtsnoeren niet voor de productie van landbouwproducten in de zin van Bijlage I VWEU. Zij gelden wel voor de verwerking en de afzet van deze producten, voor zover dat vastgelegd is in de communautaire richtsnoeren voor staatssteun in de landbouwsector.
Voor steun aan vervoer en de scheepsbouw geldt hiernaast sectorspecifieke regelgeving. De bepalingen uit de richtlijn over exploitatiesteun, die is bedoeld om de lopende kosten van een onderneming te dekken, zijn niet van toepassing op Nederlandse steunkaartgebieden.
In de richtsnoeren zijn bepalingen uit de multisectorale kaderregeling voor grote investeringsprojecten opgenomen. Van een groot investeringsproject is sprake als de voor steun in aanmerking komende uitgaven minimaal € 50 miljoen zijn.
Staatssteun die volgens de richtsnoeren is vormgegeven, moet vooraf gemeld worden bij de Commissie. Steunmaatregelen die voldoen aan de voorwaarden van de AGVV volstaan met een kennisgeving. Voor regionale steun kunnen deze meldingsformulieren gebruikt worden.
De auteursrechten op de inhoud van deze website behoren toe aan Europa decentraal, tenzij expliciet anders is vermeld. Aan de op de website opgenomen en via de links te ontsluiten informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
Europa decentraal heeft aan het opstellen van de inhoud van de pagina’s de nodige zorg besteed. Desondanks is het mogelijk dat de site onvolledig is of onjuistheden bevat. Europa decentraal aanvaardt daarvoor geen enkele aansprakelijkheid.
Europa decentraal aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade, hoegenaamd ook, direct of indirect veroorzaakt door de inhoud van de site of de inhoud van de pagina’s die door externe links beschikbaar zijn gemaakt.