Kennisgevingsprocedure
Wanneer een decentrale overheid een steunmaatregel verleent die is vrijgesteld van de formele aanmeldingsplicht, dan moet er nog wel rekening gehouden worden met een kennisgevingsplicht. Op deze pagina leest u over de kennisgevingsprocedure voor gemeenten, provincies en waterschappen en de achtergrond hiervan. In de kennisgevingen-barometer van Europa decentraal vindt u daarnaast meer informatie over de toepassing van kennisgevingen door decentrale overheden.
Alvorens er wordt overgegaan tot het doen van een kennisgeving is het raadzaam om goed te kijken naar de staatssteunregels, naar de mogelijkheden die de regels bieden en naar de eisen die de vrijstellingsverordening stelt om rechtmatig steun te kunnen verlenen. Zo kan het zijn dat een bepaalde (voorgenomen) steunmaatregel buiten de staatssteunsfeer valt of kan een steunelement dermate gering zijn dat er beter gebruik kan worden gemaakt van de de-minimisverordening.
Mocht de conclusie vervolgens zijn dat uw gemeente of provincie inderdaad het beste gebruik kan maken van de AGVV dan dient er eerst contact met Europa decentraal te worden genomen. In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteunt het Coordinatiepunt Staatssteun (CPS) gemeenten en provincies bij kennisgevingen.
Verplichtingen
Bij verlening van steunmaatregelen die zijn vrijgesteld van de formele aanmeldingsplicht, dienen (decentrale) overheden wel rekening te houden met een kennisgevingsplicht:
- Binnen twintig werkdagen na de inwerkingtreding van een steunmaatregel onder de AGVV moet de decentrale overheid, namens de lidstaat, de Europese Commissie op de hoogte stellen door middel van kennisgeving.
- Voor kennisgevingen onder de LVV is de deadline voor een kennisgeving tien werkdagen vóór inwerkingtreding van de steunmaatregel.
Als de steunmaatregel past onder een van deze vrijstellingen, hoeft er dus geen officiële melding gedaan te worden. Decentrale overheden moeten wel elk jaar rapporteren over de steun.
SANI
Via het online meldingssysteem State Aid Notifications Interactive (SANI) kunnen decentrale overheden staatssteun of vrijgestelde staatssteun melden of ter kennis geven.
NB: Het kan zijn dat u momenteel problemen ondervindt om toegang te verkrijgen tot SANI. Dit heeft vermoedelijk als reden dat SANI momenteel wordt vernieuwd. Deze link kunt u dan het beste gebruiken. Mocht het probleem hiermee niet zijn verholpen raden we aan om contact met ons op te nemen.
Kennisgevingsformulier
In bijlage II AGVV en bijlage II LVV staan de formulieren die nodig zijn voor kennisgevingen. De formulieren zijn een samenvatting van de steunmaatregel. De gegevens worden via SANI ingevuld en door dat systeem aan de Commissie verstrekt.
Via een compleet formulier stellen decentrale overheden de Commissie op de hoogte. Deze onderzoekt de kennisgeving niet inhoudelijk, maar kan deze wel achteraf controleren. Is het formulier niet compleet, dan kan de Commissie om aanvullende informatie vragen. Decentrale overheden zijn verplicht de Commissie jaarlijks te rapporteren over de vrijgestelde staatssteun.
Procedures gemeenten en provincies
Voor gemeenten en provincies verloopt de kennisgevingsprocedure als volgt:
- via Europa decentraal, dat het Coördinatiepunt Staatssteun van het ministerie van BZK ondersteunt bij een aantal staatssteuntaken, vraagt u een SANI-account aan;
- u voert de gegevens in dit systeem in, hierbij kunt u advies vragen aan Europa decentraal;
- vóórdat de maatregel wordt gefinaliseerd, stelt u Europa decentraal op de hoogte. Deze controleert de gegevens en zo nodig past u de kennisgeving aan;
- daarna finaliseert u de kennisgeving;
- deze wordt via het ministerie van BZK doorgestuurd naar de Permanente Vertegenwoordiging bij de EU (PVEU) in Brussel;
- de PVEU dient de kennisgeving namens de lidstaat in bij de Commissie.
Procedure voor waterschappen
Voor waterschappen verloopt de procedure op vergelijkbare wijze. Het enige verschil is dat u voor de kennisgevingsprocedure, in plaats van met het ministerie van BZK, contact op moet nemen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische zaken. Voor advies kunt u uiteraard gewoon bij Europa decentraal terecht.
Publicatie steunmaatregel en online beschikbaarheid
De Commissie publiceert de samenvatting van de steunmaatregel in het Publicatieblad en op haar eigen website. De decentrale overheid moet de volledige tekst van de steunmaatregel op internet publiceren. De tekst moet online toegankelijk blijven zolang de steunregeling van kracht is. De website waar de maatregel is te vinden, wordt gepubliceerd in het Publicatieblad. Dit geldt zowel voor kennisgevingen onder de AGVV als onder de LVV.
AGVV
Voor wat betreft de AGVV zit er een verschil tussen een steunregeling en ad hoc of individuele steun:
- steunregeling: de tekst van de steunmaatregel bevat de in de nationale wetgeving vastgestelde voorwaarden die de naleving van de toepasselijke bepalingen van de AGVV garanderen.
- ad hoc of individuele steun: deze tekst bevat een uitdrukkelijke verwijzing naar de bijzondere bepalingen uit hoofdstuk II AGVV op basis waarvan deze steun is verleend. Verder moet ook verwezen worden naar de in de nationale wetgeving vastgestelde voorwaarden die de naleving van de toepasselijke bepalingen van de AGVV garanderen.
De AGVV is in de zomer van 2017 herzien, wijzigingen vindt u hier. Meer informatie over de toepassing van de AGVV is eveneens terug te lezen in de Handleiding Algemene Groepsvrijstellingsverordening.
Achtergrond kennisgevingsprocedure
De Commissie heeft bepaalde steunmaatregelen vrijgesteld van de formele aanmeldingsprocedure. Dat doet zij op grond van haar bevoegdheid die voortvloeit uit de Verordening 994/98 over de toepassing van art. 107 en 108 VWEU op bepaalde soorten horizontale steunmaatregelen.
Kennisgevingsplicht vrijgestelde steun
Bij verlening van vrijgestelde steunmaatregelen dienen (decentrale) overheden rekening te houden met een kennisgevingsplicht. Er moet binnen bepaalde tijd een samenvatting van de inlichtingen over de voorgenomen steun aan de Commissie te worden gestuurd, voor publicatie in het Publicatieblad. Ook is de overheid verplicht jaarlijks te rapporteren over de steunmaatregel.
Om voor een vrijstelling in aanmerking te komen, dient staatssteun aan de voorwaarden van een Vrijstellingsverordening van de Commissie te voldoen. De De-minimis Verordening kent geen kennisgevingsplicht. Meer hierover leest u in de Informatiewijzer Staatssteun, hoofdstuk 6 en checklist.
Meer weten over dit onderwerp?
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
STEL UW VRAAG