Aanbestedingswet
Om aanbestedende diensten – waaronder decentrale overheden – te helpen beter aan te besteden, heeft het ministerie van EZ beleidsmaatregelen vastgesteld. Deze golden al onder de Aanbestedingswet 2012, en een aantal beleidsmaatregelen is aangepast met de inwerkingtreding van de herziene Aanbestedingswet 2012. De maatregelen moeten de herziene Aanbestedingswet 2012 aanvullen en geven meer richting aan de aanbestedingspraktijk en ondersteunen en stimuleren professionalisering.
Onderdelen beleidsmaatregelen
De beleidsmaatregelen, ook wel flankerend beleid, omvatten onder andere de volgende elementen:
- Maatregelen ter professionalisering opdrachtgevers;
- Richtsnoeren Leveringen en Diensten;
- Aanbestedingsreglement voor Werken 2016;
- Gids proportionaliteit;
- Commissie van aanbestedingsexperts/Klachtenloket;
- Systeem van verificatie/prekwalificatie/aanbestedingspaspoort;
- VNG-model algemene inkoopvoorwaarden;
- VNG-model inkoop- en aanbestedingsbeleid;
- VNG-model inkoopvoorwaarden en aansprakelijkheid schijnconstructies.
AMvB naast de Wet: Aanbestedingsbesluit
Het Aanbestedingsbesluit is tegelijk met de herziene Aanbestedingswet 2012 in werking treden (per 1 juli 2016). In de AMvB wordt een aantal zaken uit de Aanbestedingswet nader geregeld:
- Verplicht gebruik ARW (art. 11 A-besluit, art. 1.22 herziene Aanbestedingswet 2012);
- Eigen verklaring, ook wel Uniform Europees Aanbestedingsdocument (art. 2 A-besluit, art. 2.84 herziene Aanbestedingswet 2012);
- Verplicht gebruik van de Gids proportionaliteit (art. 10 A-besluit, art. 1.10 lid 3 e.v. herziene Aanbestedingswet 2012);
- Gedragsverklaring Aanbesteden (GVA) (art. 8 A-besluit, art. 4.7 herziene Aanbestedingswet 2012);
- Gebruik van elektronische communicatiemiddelen/accreditatie gedurende het aanbestedingsproces (art. 3 t/m 7 A-besluit, art. 2.52a herziene Aanbestedingswet 2012).
Aspecten beleid
Het beleid omvat de volgende aspecten:
- Professionalisering opdrachtgevers;
- Richtsnoer Leveringen en Diensten;
- Aanbestedingsreglement voor Werken 2016;
- Commissie van aanbestedingsexperts/Klachtenloket;
- Systeem van verificatie/prekwalificatie/aanbestedingspaspoort;
- VNG-model algemene inkoopvoorwaarden;
- VNG-model inkoop- en aanbestedingsbeleid.
Gids proportionaliteit
De Gids Proportionaliteit geeft invulling aan het beginsel van proportionaliteit, dat bij aanbesteden in acht moet worden genomen. Deze gids wordt in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) (art. 10 Aanbestedingsbesluit) bij de herziene Aanbestedingswet 2012 (art. 1.10 lid 3) als verplicht te volgen richtsnoer aangewezen.
ARW
Het Aanbestedingsreglement Werken 2016 (ARW 2016) is als verplichte richtsnoer voor het aanbesteden van werken onder de Europese aanbestedingsdrempel aangewezen. Boven de Europese drempel is het gebruik van het richtsnoer niet verplicht gesteld. Op basis van ervaring die is opgedaan met het ARW 2005 en 2012, wordt verwacht dat aanbestedende diensten het richtsnoer ook zullen toepassen bij aanbestedingen boven de drempel.
Model inkoop- en aanbestedingsbeleid VNG
Een (model) beleid komt de doelmatigheid, rechtmatigheid en integriteit van de inkoop- en aanbestedingspraktijk ten goede. Het leidt naast besparingen tot een betere kwaliteit van opdrachten en mogelijkheden voor innovatie. Dit heeft ten grondslag gelegen aan het model inkoop- en aanbestedingsbeleid voor gemeenten in juni 2012 (VNG). Het model beleid is ook door de UvW gebruikt voor de vaststelling van het model beleid voor waterschappen en is op bepaalde punten aangepast.
AMvB
De gewijzigde AMvB zal tegelijk met de herziene Aanbestedingswet 2012 in werking treden. In de AMvB wordt een aantal zaken uit de Aanbestedingswet geregeld:
- Verplicht gebruik ARW;
- Model Eigen verklaring;
- Verplicht gebruik Gids proportionaliteit.
Uniform inkoop- en aanbestedingsbeleid UvW
Eind juni 2013 heeft het bestuur van de UvW een uniform inkoop- en aanbestedingsbeleid vastgesteld. De UvW zet zich continu in voor een verdere professionalisering van de inkoop- en aanbestedingspraktijk. Met het uniforme beleid kunnen de waterschappen op een goede en verantwoorde wijze inkopen en aanbesteden.
Uniform Europees Aanbestedingsdocument
Onder de Aanbestedingswet 2012 konden ondernemers gebruik maken van de Uniforme Eigen Verklaring. De nieuwe Europese Aanbestedingsrichtlijnen introduceren een nieuw Europees standaardformulier: het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA). Dit is vastgelegd in artikel 59 van richtlijn 2014/24 en artikel 2.84 van de herziene Aanbestedingswet 2012. Het UEA moet de in Nederland bestaande Eigen Verklaring (EV) vervangen (art. 2.84 Aanbestedingswet 2012).
Evaluatie Aanbestedingswet 2012
De Aanbestedingswet 2012 is geëvalueerd. Hieronder kunt u de documenten met betrekking tot deze evaluatie vinden.
- Kamerbrief 8 juli 2015, Uitkomsten van de evaluatie van de Aanbestedingswet 2012;
- Effecten van de Aanbestedingswet 2012 (Kwink);
- Lasten ontwikkeling van de Aanbestedingswet 2012 (Ecorys);
- Nalevingsmeting 2012 en 2014 (Significant);
- Aanbestedingsrechtspraak in Nederland 2012 en 2014 (ministerie van EZ).
Circulaire grensbedragen onder de drempelwaarde, per 1 september 2015
Deze circulaire bepaalt voor de Rijksoverheid op basis van de waarde van de opdracht, welke nationale aanbestedingsprocedure in een concreet geval de aangewezen procedure is.