MKB en aanbesteden
Het is het voor het MKB (bedrijven met minder dan 250 werknemers) vaak lastig om toegang te krijgen tot opdrachten van (decentrale) overheden, zowel op nationaal als op Europees niveau. De omvang van deze opdrachten is vaak te groot. In Nederland en in de EU worden verschillende maatregelen genomen om de toegang tot opdrachten voor het MKB te verbeteren.
Small Business Act
Op 25 juni 2008 stelde de Europese Commissie de Small Business Act for Europe (SBA) vast. Dit is een mededeling van de Commissie en is geen juridisch bindend instrument. De SBA moet gunstige ondernemingsvoorwaarden scheppen voor het MKB in de EU, zodat zij verbeterde toegang hebben tot aanbestedingen. Het MKB is van groot belang voor de Europese economie, maar wordt vaak geconfronteerd met bureaucratische obstakels. De SBA moet ook helpen om de doelstellingen van de Europa 2020-strategie te verwezenlijken.
Evaluatie SBA
Volgens de evaluatie van de SBA door de Commissie (2011), is de toegang van het MKB bij aanbestedingsprocedures aan het verbeteren. Lidstaten voeren innovatieve aanbestedingsprocedures in, en ook het invoeren van e-aanbesteden zorgt voor een verbeterde toegang van het MKB tot overheidsopdrachten.
De meest bekende MKB-vriendelijke maatregelen op het gebied van aanbesteden, zijn de verdeling van aanbestedingen in percelen of partijen en een gemakkelijkere toegang tot informatie via gecentraliseerde websites, interactieve webpagina’s en andere ontwikkelingen op het gebied van e-aanbesteden.
European Code of Best Practices
In 2008 stelde de Commissie de European Code of Best Practices op. Deze moet ervoor zorgen dat aanbestedende diensten de mogelijkheden van de aanbestedingsrichtlijnen volledig benutten. Zo kan iedereen deelnemen aan een openbare aanbesteding. De code kan decentrale overheden helpen om strategieën en programma’s te ontwikkelen om de toegang van het MKB tot aanbestedingscontracten te verbeteren. Meer informatie over de code leest u onder beleid.
Evaluatie toegang MKB tot overheidsopdrachten
In 2010 is heeft de Commissie een evaluatie opgesteld naar onder andere de toegang van het MKB tot overheidsopdrachten boven de drempels. Ook werd er gekeken of er in vergelijking met voorgaande jaren vooruitgang te zien is. Tussen 2006 en 2008 heeft het MKB meer opdrachten boven de drempel binnengehaald, dit aantal is niet sterk gestegen.
Ook kwam naar voren dat de grootste barrière voor toegang van het MKB tot aanbestedingen vaak de grote omvang van de contracten is. Een belangrijk mechanisme om de toegang te verbeteren, blijkt uit de evaluatie, is het opdelen van de opdracht in verschillende percelen.
Europese aanbestedingsrichtlijnen
Ter voorbereiding van de Europese aanbestedingsrichtlijnen 2014/23, 24 en 25 heeft de Commissie de Europese aanbestedingssystematiek geëvalueerd. Volgens het Groenboek modernisering aanbestedingsrichtlijnen, is één van de hoofddoelstellingen van de EU-wetgeving inzake overheidsopdrachten om ondernemingen de kans te geven daadwerkelijk te concurreren om overheidsopdrachten in andere lidstaten binnen te halen.
De aanbestedingsrichtlijn 2014/24 bevat dan ook verschillende artikelen die de toegang, van met name MKB en starters tot de Europese aanbestedingsmarkt moeten verbeteren. Zo moet er een nieuw uniform Europees Aanbestedingsdocument ingevoerd worden om de administratieve belasting op het MKB te verminderen (art. 59). Meer hierover leest u in onze notitie over de nieuwe Europese aanbestedingsrichtlijnen en onder wet- en regelgeving.
Nationale aanbestedingswet
Ook op nationaal niveau is er toenemende aandacht voor het aandeel van het MKB bij overheidsopdrachten. De Aanbestedingswet 2012 moet overheidsopdrachten eenvoudiger en transparanter maken. Ook hierover leest u meer onder wet- en regelgeving.
Evaluatie aanbestedingswet
Het ministerie van Economische Zaken heeft onderzoek laten doen naar het effect van de Aanbestedingswet op de ambities die eerder al waren genoemd in de memorie van toelichting bij de wet. In juli 2015 is de Tweede Kamer over de uitkomsten van dit onderzoek geïnformeerd. Er is onder andere onderzoek gedaan naar de toegang van het MKB tot overheidsopdrachten. De resultaten van dat onderzoek leest u in dit document.
Stimuleren MKB via Europese subsidies
De Europese Commissie heeft in haar Europa 2020 strategie een sterke focus gelegd op het stimuleren van het MKB. Dit komt ook terug in de doelstellingen van de Europese structuurfondsen, een doelstelling is bijvoorbeeld ‘de vergroting van de concurrentiekracht van kleine en middelgrote ondernemingen’. Onder regionaal beleid en structuurfondsen vindt u meer informatie over de Europese subsidies.
Meer weten over dit onderwerp?
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
STEL UW VRAAG