Werk, Levering of Dienst
Aanbestedingsrichtlijnen, Europa decentraal
Aanbestedingswet, Europa decentraal
Regelgeving aanbesteden, PIANOo
Decentrale overheden krijgen bij overheidsopdrachten te maken met de vraag of de opdracht valt onder een werk, levering of dienst. Deze definities zijn in art. 2 richtlijn 2014/24 opgenomen en worden hier uitgelegd. Ook maakt de richtlijn onderscheid tussen diensten en sociale en andere specifieke diensten. Deze laatsten staan in bijlage XIV van de richtlijn omschreven.
Inhoudsopgave
Overheidsopdrachten voor werken zijn opdrachten die betrekking hebben op:
Een werk is het product van een geheel van bouwkundige of civieltechnische werken, dat ertoe bestemd is als zodanig een economische of technische functie te vervullen.
In de richtlijn worden twee hulpmiddelen genoemd, om te bepalen of een overheidsopdracht een werk is:
Overheidsopdrachten voor leveringen zijn andere dan de onder sub 6 (werken) bedoelde opdrachten en hebben betrekking op de aankoop, lease, huur of huurkoop – met of zonder koopoptie – van producten. Een overheidsopdracht die betrekking heeft op de levering van producten en in bijkomende orde op werkzaamheden voor het aanbrengen of installeren, wordt beschouwd als een overheidsopdracht voor levering.
Om te bepalen of een overheidsopdracht een levering is, kan gebruik worden gemaakt van de CPV. In de bijlagen in de CPV-verordening zijn CPV-codes voor overheidsopdrachten voor leveringen te vinden. De CPV bestaat uit een basiswoordenlijst en een aanvullende woordenlijst. De aanvullende woordenlijst kan worden gebruikt voor een nadere omschrijving van het voorwerp van een opdracht. In de CPV-zoekmachine van Europa decentraal vindt u gemakkelijk de juiste CPV-codes voor uw overheidsopdracht. Meer informatie over CPV leest u in het factsheet Aanbesteden in de praktijk: CPV-codes.
Overheidsopdrachten voor diensten zijn opdrachten die betrekking hebben op het verrichten van andere diensten dan die bedoeld in art. 2 lid 1 sub 6 en 8. Wanneer een overheidsopdracht op zowel diensten als producten betrekking heeft, wordt deze als een dienstenopdracht beschouwd wanneer de waarde van de diensten hoger ligt dan voor de producten. Een overheidsopdracht die op diensten betrekking heeft en slechts bijkomstig ten opzichte van het hoofdvoorwerp van de opdracht werkzaamheden als bedoeld in bijlage II omvat, wordt als een overheidsopdracht voor diensten beschouwd.
Richtlijn 2014/24 maakt onderscheid tussen diensten en sociale en andere specifieke diensten. Deze laatste staan in bijlage XIV. Op diensten boven de Europese drempelwaarden is het volledige regime van de aanbestedingsrichtlijn van toepassing.
Voor sociale en andere specifieke diensten geldt een lichter aanbestedingsregime. Aan de hand van bijlage XIV kan een aanbestedende dienst bepalen of een overheidsopdracht moet worden aangemerkt als een reguliere of een sociale en andere specifieke dienst. Vervolgens kan bepaald worden wat het toepasselijke aanbestedingsregime is. Meer informatie leest u onze praktijkvraag Wat is de aanbestedingsprocedure voor sociale en andere specifieke diensten? Bijlage II van de CPV-verordening bevat een overzicht van de mogelijke (sub)categorieën diensten en bijbehorende CPV-codes.
Bij overheidsopdrachten kan ook sprake zijn van een samenloop van verschillende (deel)opdrachten of percelen van verschillende aard. Bijvoorbeeld een gecombineerde opdracht van werken en diensten. Een overheidsopdracht voor zowel producten als diensten, wordt als een overheidsopdracht voor diensten beschouwd, wanneer de waarde van de diensten hoger is dan voor de producten. Soms is het lastig te bepalen of er sprake is van één of meerdere opdrachten, voor meer informatie kunt u dit document raadplegen.
Overheidsopdrachten voor werken, leveringen en diensten (met uitzondering van de sociale en andere specifieke diensten) die boven de drempelwaarden uitkomen, moeten via de Europese openbare of niet-openbare procedure worden aanbesteed. In uitzonderingsgevallen kunnen andere aanbestedingsprocedures worden toegepast.
Werkt u voor een decentrale overheid of het Rijk en hebt u een vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op met de helpdesk van Europa decentraal:
Aanbestedingsrichtlijnen, Europa decentraal
Aanbestedingswet, Europa decentraal
Regelgeving aanbesteden, PIANOo
Volgens de CPV-verordening zijn decentrale overheden verplicht bij Europese aanbestedingen het CPV-classificatiesysteem toe te passen. In dit hernieuwde factsheet wordt inzicht gegeven in de systematiek en werking van dit systeem.
Decentrale overheden nemen het grootste deel van de Nederlandse aanbestedingen voor hun rekening. Dat blijkt uit het overzicht Aanbesteden in Nederland 2016-2018 dat is gepubliceerd door expertisecentrum PIANOo. De cijfers in dit onderzoek zijn gebaseerd op het totaal aantal aangekondigde opdrachten dat is gepubliceerd op het Europese aanbestedingsplatform TenderNed en via andere systemen. Lees het volledige bericht
De Europese Commissie heeft op 2 juni de mededeling: ‘Een Europese agenda voor de deeleconomie’ gepresenteerd. Deze mededeling reikt richtsnoeren aan over de toepassing van bestaande Europese wetgeving in de deeleconomie. Deelplatforms zijn populair. Hoe kan en mag het aanbieden van diensten als Uber, Airbnb en Blablacar gereguleerd worden?
Het Europees Parlement beveelt de Europese Commissie onder andere aan nationale standaarden binnen het Trade in Services Agreement (TiSA) niet te verlagen. Het rapport met aanbevelingen dat het Europees Parlement afgelopen maandag 18 januari 2016 de Europese Commissie over het Trade in Services Agreement (TiSA) heeft overhandigd, is met een ruime meerderheid goedgekeurd. Deze aanbevelingen moeten dienen als leidraad voor de Europese Commissie die namens de Europese Unie over dit verdrag onderhandelt.
Lees het volledige bericht
Onze gemeente wil een opdracht voor het onderhoud van wegen aanbesteden. Het gaat om het aanbrengen van een nieuwe asfaltlaag. Volgens de CPV-woordenlijst zijn er zowel CPV-codes waarbij onderhoud van wegen als een werk wordt aangemerkt (denk aan bijvoorbeeld 45233141-9 Wegenonderhoud en 45233220-7 Wegdekwerkzaamheden voor wegen) als CPV-codes die onderhoud van wegen als een IIA-dienst typeren (bijvoorbeeld 50230000-6 Reparatie, onderhoud en aanverwante diensten voor wegen en andere uitrusting). Hebben wij te maken met een diensten- of een werkenopdracht?
Regelgeving bij aanbesteden van e-depots, notitie Europa decentraal (2017)
Voorstellen nieuwe aanbestedingsrichtlijnen, feuilleton Europa decentraal (2012)
Veelgestelde vragen Bao, publicatie Europa decentraal (2007)
Aanbesteden in de praktijk: CPV-codes, publicatie Europa decentraal (2009)
‘Aanbestedingsrecht’ Pijnacker Hordijk
Handleidingen oude richtlijnen Diensten, Leveringen, Werken
Groenboek modernisering overheidsopdrachten
De auteursrechten op de inhoud van deze website behoren toe aan Europa decentraal, tenzij expliciet anders is vermeld. Aan de op de website opgenomen en via de links te ontsluiten informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
Europa decentraal heeft aan het opstellen van de inhoud van de pagina’s de nodige zorg besteed. Desondanks is het mogelijk dat de site onvolledig is of onjuistheden bevat. Europa decentraal aanvaardt daarvoor geen enkele aansprakelijkheid.
Europa decentraal aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade, hoegenaamd ook, direct of indirect veroorzaakt door de inhoud van de site of de inhoud van de pagina’s die door externe links beschikbaar zijn gemaakt.